Top 10 dingen om te zien en te doen in Ghana

Van surfen en het verkennen van de vrije natuur tot het bekijken van enkele van de historische plaatsen van het land, Ghana biedt genoeg ervaringen en bezienswaardigheden om mensen van verschillende leeftijden, interesses en voorkeuren tevreden te stellen.

Een bezoek aan Ghana zou niet compleet zijn zonder ten minste enkele van de volgende attracties en activiteiten te zien of te doen.

Het weer in Ghana

Weerdata via OpenWeather CC BY-SA 4.0

Ga surfen

Surfer op het strand in Ghana
Foto: Tobias Nii Kwatei Quartey

De surfcultuur heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Gedeeltelijk is dit gepionierd door Brett Davies, een voormalig Rip Curl kampioen. Afkomstig van de Engelse westkust begon hij met het berijden van Afrikaanse golven in Ivoorkust en heeft sindsdien zijn weg gevonden naar Ghana – eerst in Busua en nu gevestigd in Kokrobite. Omdat surfen nu veel van de interesses van de plaatselijke kinderen beheerst, runt hij Mr. Bright’s Surf School, geeft zeven dagen per week les, en organiseert surfkampen naar verschillende stranden in het land met de beste golven.

Maak een wandeling door Jamestown

Deze vissersgemeenschap aan de kust is de laatste jaren een soort cultureel centrum geworden met de komst van het Chale Wote Street Art Festival, het Accra Dot Alt, en de overvloedige straatkunst die zich vermengt met oud-koloniale gebouwen die er een unieke en levendige wijk van maken. Bezoek de Vuurtoren en loop door High Street om Ussher Fort te zien en stop voor een lunch in Jamestown Café of een drankje in Osikan, hoog op de rotsen gelegen met uitzicht tot aan Osu Castle.

Probeer de plaatselijke keuken

Streetfood in Osu, Accra
Foto: Seyiram Kweku

Lokaal eten bestaat meestal uit ‘chop bars’, kleine stalletjes langs de weg waar je aan lage tafeltjes gezamenlijk kunt eten. Hoewel handig, is het misschien niet de meest comfortabele omgeving om nieuw voedsel uit te proberen. Tegenwoordig zijn er een paar heerlijke restaurants om Ghanese favorieten te proeven zoals fufu (een bakbanaan-cassave knoedel) of banku (gefermenteerde maïsknoedel) naast heerlijke stoofpotten en eenvoudiger gerechten zoals jollof rijst of bakbanaan en bonen. In de levendige enclave Osu kun je terecht bij Buka, een populaire lunchplek met een schilderachtig decor en luchtige terrassen; in Legon kun je terecht in de toepasselijk genoemde ‘Chop Bar’ voor soortgelijke gerechten in een kalme omgeving.

Bezoek het Cape Coast fort

Cape Coast Fort
Foto: Dave Ley | Licentie

Dit intimiderende bouwwerk aan de oceaanrand bij Cape Coast in de westelijke regio werd oorspronkelijk gebouwd door Zweden voor de hout- en goudhandel en werd uiteindelijk een slavenfort voor de Transatlantische handel. Een belangrijk deel van Ghana’s geschiedenis, bezoek de bewaard gebleven kerkers en ophoudkamers – hoewel ze moeilijk te verteren kunnen zijn – en de deur van geen terugkeer: de laatste glimp van thuis voor de onfortuinlijke zielen die uit het kasteel werden gehaald om over zee te worden gedragen.

Wandel over een hangend pad in de bomen in Kakum Nationaal Park

Foto: Hello Lightbulb

Kakum National Park is een tropische regenwoudreservaat in de Centrale Regio beslaat 375 vierkante kilometer weelderige flora en fauna. Je kunt hier over een afstand van zo’n 350 meter over een soort hangbrug door de bomen lopen. Je kunt er diverse apensoorten zien, maar ook bedreigde antilopen en veel zeldzame vogels, zoals de witborst parelhoen.

Geniet van plaatselijke drankjes en muziek in Republic Bar and Grill

Een bezoek aan Osu (in Accra) – een levendige wijk vol bars, restaurants en clubs – zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan Republic, een muziekgelegenheid in pub-stijl die grote menigten trekt voor zijn regelmatige live-muzieksessies op woensdagavond, waar de menigte de straat op stroomt en de drank rijkelijk vloeit. Probeer de plaatselijk gebrouwen ‘akpeteshie’ cocktails, gemaakt van sterke rum of gin en vermengd met tropische smaken als kokosnoot, hibiscus en gember. Ook de gearomatiseerde bieren zijn enorm populair.

Stof kopen

Stoffen

Ghanese straatbeelden wervelen van de heldere en levendige kleuren van de verschillende stoffen die overal in het land te koop zijn en die dan door een kleermaker of naaister voor een redelijke prijs tot een begerenswaardige outfit kunnen worden omgevormd. De bekende geweven kente stof, oorspronkelijk gemaakt met oranje draad (en in productie te zien bij Bonwire in Kumasi), is nu in vele kleuren verkrijgbaar en ook op katoen bedrukt. De Noord-Gonja doek is ook geweven, maar ditmaal gelaagd in strepen in tegenstelling tot het kriskras patroon van kente. Hollandse was is al meer dan honderd jaar een hoofdbestanddeel in het land en is te vinden bij Vlisco, samen met hun grillige en gedurfde ontwerpen. Pan-West-Afrikaanse stof vind je in Woodin, en de markten en straatverkopers bieden een ruime keuze aan stijlen en ontwerpen, van GTP tot Printex.

Bezoek Mole Nationaal Park

National Park Mole, Ghana
Foto: Julianna Corbett

Het noorden van het land wordt veel minder door toeristen bewandeld, maar Mole National Park biedt een grote aantrekkingskracht op natuurliefhebbers. Het is het grootste wildpark van het land, met onder meer buffels, olifanten en nijlpaarden, en zeldzame waarnemingen van cheeta’s en andere roofdieren die vroeger vrij rondliepen op de savanne.

Ervaar de Skybar

Boven op Accra’s hoogste woontoren biedt de Skybar de enige plek waar je een onbezwaard 360° uitzicht over de hele stad hebt. Een bijzondere plek voor een drankje, diner, of om te luisteren naar een van de live bands die het etablissement frequenteren, het is een elegante plek en het eten en drinken zijn van de hoogste standaard.

Wli watervallen en de berg Afadjato

Afadjato
Foto: Dieu-Donné Gameli | Licentie

De oostelijke regio van het land deelt een grens met Togo en heeft enkele van de meest frisse lucht en hoogste bergen van het hele land. Gelegen in het Hohoe District bereik je de Wli Watervallen door een tropisch bos voor de lagere watervallen en wandel je de berg op voor toegang tot de bovenste. Het landschap van het gebied is prachtig en sereen, en het wildleven in de omgeving omvat fruitvleermuizen bij duizenden, vlinders, vogels, en apen.

Vliegtickets

Wil je Ghana bezoeken, zoek dan vliegtickets naar Accra Airport.

Kaart van Ghana