Batumi – charmante badplaats aan de Zwarte Zee

Het zonnige en moderne Batumi heeft de charme van een zuidelijke badplaats, met luxe hotels van hoge klasse. De stad ligt aan de Zwarte Zeekust en wordt prachtig omlijst door exotische subtropische flora. Palmbomen, cipressen, magnolia’s, oleanders, bamboebomen, laurieren, citroen- en sinaasappelbomen, thuyas en buxusbomen verrukken overal het oog.

Moderne gebouwen in Batumi

Batumi ligt in een gunstige natuurlijke Zwarte Zee baai en is niet alleen een belangrijke zeehaven voor heel Georgië, maar ook een toeristische hoofdstad van het land.

Het romantische beeld van schepen die uit de haven vertrekken is goed te zien vanaf de Batumi kade. De inwoners van Batumi noemen deze plaats Seaside Park-Boulevard. Deze boulevard omringt de stad langs de zeegrens over een afstand van 8 km. Het is er altijd erg druk. Dit is de populairste plaats voor zowel de plaatselijke bevolking als bezoekers van de hoofdstad.

Hier vind je ook het stadssymbool – de Dolfijn met een palmtak. Dolfijnen die het hele jaar door in de haven van Batumi dartelen, zijn het integrale een deel van het badplaatsimago geworden.

Het stadsstrand ligt naast de Boulevard. De stranden in Batumi en omgeving zijn stenig zonder zand. Ten oosten van het strand liggen theaters, bioscopen, restaurants, cafés met lekker eten en andere vermakelijkheden. De woonwijken van Batumi zijn al van verre te zien door hun regenboogkleuring. Elk huis is met een eigen kleur beschilderd.

Vluchten naar Batumi

Toon vluchten in de maand:

De 3 goedkoopste vluchten die we hebben gevonden:

  • Batumi 905,50 19 jul. 2024 15 dagen Boek nu
  • Batumi 925,17 16 jul. 2024 11 dagen Boek nu
  • Batumi 1023,82 16 jul. 2024 11 dagen Boek nu

Toerisme in Batumi

De meeste toeristen die Batumi bezoeken komen hier voor de vakantie aan zee, maar er zijn meer redenen om Batumi te bezoeken.

Er is een echt mooie oude stad met enkele indrukwekkende oude gebouwen, maar ook de moderne architectuur is erg interessant. Batumi is een bruisende plaats waar zoveel leuke dingen te doen zijn. Ook de omgeving is schitterend met weelderige vegetatie, prachtige uitzichten, en een nationaal park op maar een klein eindje rijden van de stad.

Beste tijd om Batumi te bezoeken

In de zomermaanden is Batumi een drukke vakantiebestemming, die niet alleen plaatselijke toeristen aantrekt, maar nog veel meer, vooral uit Armenië, Rusland of de Golflanden. Als je niet van drukte op het strand en vooral op de boulevard langs zee houdt, moet je een bezoek aan Batumi in juli en augustus vermijden.

In de herfst (oktober/november) zijn er niet zoveel toeristen, maar het weer is meestal goed genoeg om wat tijd aan het strand door te brengen.

Ook in de lente is het hier aangenaam toeven, met al die prachtige bloeiende vegetatie.

Weer in Batumi

De weersverwachting voor Batumi de komende 7 dagen:

Weerdata via OpenWeather CC BY-SA 4.0

6 Dingen om te doen in Batumi

Hier is een lijst met 6 dingen om te doen tijdens je verblijf in Batumi:

1. Dwaal rond in de Oude Stad

De Oude Stad in Batumi is niet erg groot, maar het is zeker een charmante plaats om rond te dwalen. Oorspronkelijk werd ze gebouwd in de 19de eeuw toen Batumi een belangrijke haven was langs de route van de Kaspische Zee naar Europa en veel van de indrukwekkende gebouwen dateren nog uit die tijd. De oude stad van Batumi werd onlangs gerestaureerd en kan je gemakkelijk betoveren.

Fontein

De straten zijn lang, recht en heel schilderachtig. Het centrum van de Oude Stad is de Piazza – het verborgen plein gebouwd in Italiaanse stijl met terrasjes, winkels, en het prachtige mozaïek in het centrum. Een andere plaats die je niet mag missen, een beetje aan de zijkant van de oude stad, is het Europaplein met het beeld van Medea en enkele indrukwekkende gebouwen eromheen.

De beste manier om de oude stad in Batumi te ontdekken is door er doelloos rond te dwalen – je zult er niet verdwalen maar je vindt er misschien wel een paar echte juweeltjes.

2. Fiets of wandel over de Batumi Boulevard

Batumi Boulevard is de trots van de stad. Aangelegd in 1884 is het een van de oudste delen van Batumi en een van de grootste parken in zijn soort in Europa.

Het Boulevard gebied bestaat uit een reeks wandel- en fietspaden die zich een weg banen door verzorgde tuinen, langs recreatiezones en clusters van cafés. De brede Zeedijk Promenade omhelst de kustlijn van de Zwarte Zee helemaal van de vuurtoren en de haven tot onderaan het Lech en Maria Kachinsky Park.

Toen Batumi deel uitmaakte van Keizerlijk Rusland, was de Boulevard de plek om met je parasol te flaneren. In de jaren ’90 trokken gezinnen naar de Boulevard om aan de moeilijkheden van het dagelijkse leven te ontsnappen. Tegenwoordig is dit de plek waar heel Batumi komt om te sporten, te socialiseren en te spelen.

De beste manier om Batumi Boulevard te verkennen is door van begin tot eind te lopen, of door een fiets te huren bij een van de verkopers in het park en te fietsen (fietsverhuur kost 5-8 GEL per uur). Elektrische scooters zijn ook verkrijgbaar. Je kunt het park het best in de vroege avond bezoeken, als het er wemelt van gezinnen en jonge stellen. De sfeer is er heerlijk.

3. Bewonder de pracht en praal van de Onze Lieve Vrouwe kathedraal

Kathedraal van Batumi
Foto: Eylül Yorgancı

De bouw van deze prachtige kerk, die een bijzondere plaats inneemt in de top van de mooiste monumenten in de Kaukasus, dateert van 1902. In het hart van de kathedraal van Onze Lieve Vrouw van Batumi word je bij de centrale ingang van de kerk begroet door de beelden van Andreas en Simone, de eerste ambassadeurs van het christendom in Georgië. Het majestueuze gebouw werd in 1937 verwoest en in 1989 herbouwd en heeft een gotische architectuur. De kathedraal is gebouwd met een bijzondere mooie steen die, als een kameleon, van kleur verandert met het weer.

4. Bezoek de botanische tuin van Batumi

Botanische tuin van Batumi
Foto: Marishka Tsiklauri

Een bezoek aan de botanische tuin in Batumi is een must. Net als de legendarische tuinen van Semiramide leidt deze kwekerij door de galerijen van de bergtop en naar zee. Je ziet er ook allerlei soorten bos, zoals bamboe, Japanse sakoura, Canarische dadelpalm, cactussen, palmen, magnolia’s, enz. Met zijn Himalaya planten die een mediterrane flora omhullen, is dit prachtige groene landschap waar Batumi prat op gaat een plaats die je in verrukking brengt. Je kunt bus nr 31 of een taxi nemen voor zo’n 15-20 lari om de botanische tuin te bereiken.

5. Ga op jacht naar straatkunst in Batumi

Van grootschalige panorama’s (waaronder de grootste muurschildering van het land) tot kleine en moeilijk te vinden juweeltjes, Batumi heeft een aantal werkelijk verbazingwekkende straatkunstwerken. Sommige zijn van plaatselijke kunstenaars die hun inspiratie halen uit de zee of de Adjariaanse cultuur, terwijl andere geschilderd zijn door internationale kunstenaars uit Iran, Frankrijk en daarbuiten. Je vindt veel muurschilderingen in de Oude Stad en in de buitenwijken rond het 6 Mei Park.

6. Geniet van het strand

Batumi heeft heerlijke stranden waar je van de zon en de zee kunt genieten.

Strand aan de Zwarte Zee bij Batumi

Kaart Batumi