Op vakantie naar Lanzarote? Lees deze 10 Minuten Reisgids (geschreven door een local).

Ben je van plan om op vakantie naar Lanzarote te gaan of heb je al geboekt? Dan ben je op de juiste plek, lees snel verder!

In deze 10 Minuten Reisgids lees je alles wat je wilt weten om het meeste uit je vakantie naar Lanzarote te halen.

Aan bod komen de volgende onderwerpen:

  • Het klimaat op Lanzarote – wanneer is de beste tijd om te gaan
  • Bezienswaardigheden – wat moet je gezien hebben
  • Stranden – waar vind je de mooiste stranden op Lanzarote
  • Activiteiten – wat zijn leuke dingen om te doen
  • Plaatsen – welke stadjes en dorpjes hebben het
  • Eten en drinken – komt de inwendige mens ook aan zijn trekken
  • Een auto huren op Lanzarote – of toch met het openbaar vervoer
  • Vliegen naar Lanzarote – wat zijn de opties voor goedkope tickets

Maar laten we beginnen bij het begin:

Waar ligt Lanzarote?

Lanzarote is het meest oostelijk gelegen Canarisch eiland. Op pakweg 150 kilometer van de Marokkaanse zuidkust in de Atlantische Oceaan, is het iets meer dan 4 uur vliegen naar deze subtropische rots.

Want rotsachtig is het zeker. Vulkanen en droge vlakten maken de dienst uit in een landschap dat voor de eerste kolonisten onherbergzaam was. Toch leerden de nieuwe locals er het beste van te maken, door regenwater op te vangen en de nachtelijke dauw voor de druiventeelt in te zetten.

Het klimaat op Lanzarote

Lanzarote en de rest van de Canarische Eilanden zijn de enige Europese plekken waarin het ‘s winters echt goed toeven is en je zelfs een dagje op het strand zou kunnen doorbrengen. Maar ook tijdens de rest van het jaar is het in deze subtropische archipel goed uit te houden.

Het klimaat op Lanzarote wordt grotendeels beïnvloed door de passaatwind. Deze waait uit het noordoosten en zorgt voor afkoeling in de zomer en enkele regendruppels in de winter. Omdat het eiland niet zulke hoge bergen kent, valt er veel minder regen dan bijvoorbeeld in het noorden van Gran Canaria en Tenerife.

Klimaat Lanzarote
In deze grafiek staat de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celcius per maand op Lanzarote. Bron.

Januari, februari en maart

In de maanden januari, februari en maart is het frisjes op Lanzarote. Dat wil zeggen dat je niet zo gauw in korte broek en slippers over straat zal lopen, alhoewel het op milde dagen en op beschutte plekken toch heerlijk zonnebaden is. Verwacht in januari en februari maximale dagtemperaturen van 20 graden op zeeniveau en af en toe een regenbuitje. In maart zijn de maximale dagtemperaturen zo’n 21 graden. Het normaal zo dorre eiland is in deze wintermaanden bedekt door een deken van bloemen en gras, wat het enorm fotogeniek maakt.

April en mei

In april en mei stijgen de temperaturen weer tot de 22-23 graden. Af en toe maak je dagen met calima mee, een warme wind die uit de Sahara waait en het kwik tot pakweg 28 graden doet uitschieten. Vaak gaat dit verschijnsel wel gepaard met veel stof (Saharazand) in de lucht.

Juni en augustus

Tussen juni en augustus waait het stevig op Lanzarote. Dit zijn dan ook de maanden waarop de wind- en kitesurfers naar het eiland trekken. Omdat de temperaturen in de zomermaanden tot de 30 graden kunnen stijgen.

September en oktober

September en oktober zijn de beste maanden om Lanzarote te bezoeken.

Tijdens deze maanden gaan de passaatwinden liggen en dalen de dagtemperaturen naar pakweg 25 graden. De oceaan, die de rest van het jaar koud aanvoelt, is nu op zijn aangenaamst.

November en december

Lanzarote kent jaarlijks een periode van twee tot drie weken waarin het veel regent. Meestal valt deze regenperiode in november en/of december. Ondanks de regen zijn deze maanden nog wel zeer aangenaam met gemiddelde maximale dagtemperaturen van respectievelijk 23 en 21 graden Celcius.

Weersverwachting de komende 7 dagen

28-Mar
18°C
Lichte regen
29-Mar
17°C
Lichte regen
30-Mar
18°C
Lichte regen
31-Mar
19°C
Onbewolkt
01-Apr
19°C
Half bewolkt
02-Apr
19°C
Onbewolkt
03-Apr
20°C
Licht bewolkt
04-Apr
21°C
Half bewolkt
Weerdata via OpenWeather CC BY-SA 4.0

Bezienswaardigheden

De op Lanzarote geboren artiest César Manrique (1919-1992), die enkele jaren in New York woonde en met net zoveel heimwee als ideeën naar zijn eiland terugkeerde, heeft een enorme stempel op Lanzarote gedrukt. Niet alleen met zijn eigen ontwerpen en bouwwerken, maar ook door succesvol te lobbyen voor de wet die de bewoners verplicht hun huizen wit te verven.

Er wordt wel gezegd dat Manrique de lanzaroteños weer van hun eiland deed houden. Tussen de gestolde lava creërde hij een droomhuis dat een James Bondschurk niet zou misstaan. In Tahiche kun je dat huis, dat nu Fundación César Manrique heet, bezoeken en leer je meer over het leven van deze gevierde artiest.

Fundación César Manrique
Fundación César Manrique in Tahiche. Bron.

Een andere bezienswaardigheid op Lanzarote is Jameos del Agua. Onder artistieke leiding van Manrique werden in een ondergrondse lavatunnel een restaurant, een bar, een zwembad en een theaterzaal gemaakt. Het kiekje van een kromme palmboom boven het turquoise water van het zwembad vind je op talloze ansichtkaarten terug.

Jameos del Agua
Een unieke uitgaanslocatie. Bron.

Een ook niet te missen bezienswaardigheid op Lanzarote is Timanfaya. Dit nationaal park heeft een bijna buitenaards aandoend landschap door de vulkaanuitbarstingen van 1730 tot 1736. Op een kaarsrechte weg rij je door de gestolde lava, om naar keuze een busrit langs de meest griezelige lava-formaties te maken.

Timanfaya
Waan je in een andere wereld in Nationaal Park Timanfaya.

Bij het restaurant, dat natuurlijk niet mocht ontbreken, worden de kippendijen door de vulkanische hitte gegrild. Een mannetje met een emmer giet af en toe water in een gat, dat er drie seconden later als een geiser weer uit spuit. De vulkanen mogen dan gedoofd zijn, maar je staat hier nog steeds in direct contact met de gloeiend hete aardkern.

Stranden van Lanzarote

Op zo’n relatief droog eiland als Lanzarote trek je al gauw naar de kust. En dat is logisch, want het eiland biedt de prachtigste stranden in vrijwel alle kleuren van de regenboog.

Playa de las Malvas

Wil je bijvoorbeeld eens een zwart vulkaanstrand bezoeken? Zet dan koers naar Tinajo, waar je Playa de las Malvas vindt. Hier komen nauwelijks toeristen. Sterker nog; hier komen nauwelijks mensen.

Caletón Blanco

Aan de noordoostpunt van Lanzarote, bij Órzola, vind je een klein duinengebied met spierwit zand. Er zijn enkele baaitjes en stranden waar het altijd erg rustig is. Voor de meeste van die strandjes zijn waterschoenen wel zo prettig, omdat er ook rotsen en stenen zijn. Bij Caletón Blanco, de grootste van deze baaitjes, zijn die niet zozeer nodig. Dit is ook een perfecte plek voor gezinnen met kleine kinderen.

Playa de las Malvas, Caleton Blanco, Los Charcones
Van links naar rechts: Playa de las Malvas, Caleton Blanco, Los Charcones

Los Charcones

Reis je zonder kinderen en ga je graag extreem off the beaten track, zet dan koers richting Los Charcones. Bij het geraamte van een nooit afgemaakt hotel, iets ten noorden van Playa Blanca, heeft de natuur meerdere zwembaden en lagunes tussen de rotsen gecreëerd. Het is een hobbelige autorit over een weg vol stenen en kuilen en je moet daarna nog even klauteren, maar dan heb je ook wat.

Playa Dorada, Playa de las Cucharas en Papagayo

De toeristenplaatsen zijn rond mooie stranden gebouwd, of die zijn er speciaal voor aangelegd. Zo is er in Playa Blanca het witte strand Playa Dorada, vind je in Puerto del Carmen (zie hieronder) meerdere stranden, en is Playa de las Cucharas in Costa Teguise ook populair onder de badgasten.

De stranden van Papagayo, ook bij Playa Blanca, zijn beschermde stranden waar je een toegangsprijs van € 3,– per auto voor betaalt. Over een onverharde weg bereik je een stuk of vijf stranden. Eén ervan heeft relaxte strandbars direct boven de baai, wat je uitnodigt om er de hele dag door te brengen.

Arrieta

Arrieta is een favoriet bij de locals: er is een relatief klein en rustig strandje, met een strandbar en een speeltuin. Ook kun je er kano’s en surfplanken huren. Het dorp zelf barst uit z’n voegen van visrestaurants. Aanrader!

Famara

Onze favoriet is het strand van Famara. Het is niet verpest door hotels en Ierse pubs en souvenirwinkeltjes. In plaats daarvan heb je een 4 kilometer lang strand bijna voor jezelf. Nou ja, je deelt hem wel met surfers en wandelaars. Plan jouw bezoek tijdens laag water, want dan geniet je van een lekker breed strand – het lijkt Nederland wel!

Charco del Palo

Voor wie graag in adamskostuum de zee in stapt, is er een nudistenstrand bij Charco del Palo. Dit is eigenlijk een compleet vakantiedorpje voor blote mensen, dat vooral bij Duitsers populair is. Ook bij de kleinere stranden van Papagayo gaan alle kleren uit.

Duiken bij Lanzarote

De wateren rond de Canarische Eilanden, met temperaturen tussen de 19 en 23 graden, bieden veel bezienswaardigheden voor wie van snorkelen of duiken houdt. Je kunt er engelhaaien, manta’s, schildpadden en zeepaardjes tegenkomen, naast natuurlijk een reusachtige variëteit aan vissen.

Met tientallen duikscholen wordt zowel de recreatieve als professionele duiker hier op zijn (of haar) wenken bediend. Het is dus niet nodig om je uitrusting mee te slepen, omdat de nieuwste apparatuur hier verhuurd wordt.

Playa Chica – Puerto del Carmen

Een populaire duikstek is Playa Chica in Puerto del Carmen. Daar stap je direct het water in, zonder met de uitrusting in de auto of boot te hoeven. Het rif loopt hier snel af naar onmetelijke diepten, wat een enorme rijkdom en variëteit aan onderwaterleven geeft. Er wordt ook grotduiken, nachtduiken en wrakduiken aangeboden.

Playa Blanca – Onderwatermuseum

Ook bijzonder is het onderwatermuseum bij Playa Blanca. Daar heeft een artiest op de zandbodem een grote collectie beelden neergezet, waar nu langzaam algen en koraal op groeien.

Onderwatermuseum bij Lanzarote
Een bijzondere duik in het eerste onderwatermuseum ter wereld.

De beelden geven niet alleen een bijzondere, mysterieuze aanblik, maar leveren ook kritiek op de manier waarop we met de wereld omgaan. Als je kunt duiken, mag een bezoek aan dit beeldenmuseum niet ontbreken!

Gluren bij de buren: duiken bij La Graciosa

Als je er tijd voor hebt, probeer dan eens een duik bij het buureiland La Graciosa, ten noorden van Lanzarote, te regelen. Hier zijn de beste duikstekken van de Canarische eilanden (samen met die bij het eiland El Hierro te vinden). Je komt kreeften, tandbaarzen, geelstaarten en bultkopvissen tegen op plateaus, aan riffen en in grotten.

Eten en drinken

Het contrast tussen vulkanisch zwart en lush groen is nergens zo sprekend als in La Geria, een vallei vol wijnranken die in kuilen groeien. Her en der langs de weg die door dit gebied slingert, tref je bodega’s waar je de alcoholhoudende druivensap zelf aan een smaaktest kunt onderwerpen. Wij zijn graag te vinden op het terras van Rubicón of op de zondagmiddag tijdens de optredens in wijnbar El Chupadero.

Verwacht op Lanzarote geen Franse taferelen, met uitgestrekte domaines en hypermoderne proeflokalen. Nee, op Lanzarote is de wijnbouw bescheiden, niet in de laatste plaats doordat alle druiven met de hand worden geplukt. Het resultaat is een kleinschalige productie van uitstekende (vooral witte) wijnen.

Voor een eiland waar regen schaars is en miljoenen toeristen per jaar verblijven, weet Lanzarote verrassend smakelijk eten op tafel te toveren. De vis en zeevruchten zijn om je vingers bij op te eten, en verse groente komt zo nodig per boot van de andere Canarische Eilanden.

Probeer eens typisch lokale gerechten zoals papas arrugadas con mojo — in de schil gekookte aardappeltjes met een pikante dip. Ook gofio, gemalen geroosterde granen en maïs, vormt een smakelijke basis van bijgerechten en desserts.

Papas arrugadas con Mojo
Typische Canarische aardappeltjes met lekkere dipsaus.

Dit alles spoel je weg met een lokaal flesje Princesa Yaiza, Martinón of Amalia, om zomaar eens wat bekroonde wijnen te noemen. Fijn om te (w)eten: restaurantbezoek is op Lanzarote verrassend betaalbaar. Met z’n tweeën in een middenklasse restaurant eten, inclusief voorgerecht, wijn en toetje, hoeft echt niet meer dan € 50,– te kosten.

Lanzarote met kinderen

Voor wie met kinderen naar Lanzarote reist, is er genoeg te doen. Voor de allerkleinsten is het strand natuurlijk een fantastische plek. In Famara kunnen ze heerlijk zandkastelen bouwen en in Caletón Blanco is het water lekker warm en ondiep.

Het enige dierentuin van het eiland is Rancho Texas bij Puerto del Carmen. Daar zijn de sterattracties de witte tijger en de dolfijnen, maar ook de roofvogel- en papegaaienshows zijn geweldig voor kinderen. In Costa Teguise is het wat verouderde Acuario de Lanzarote, waar de lokale onderwaterwereld én tropische vissen zijn te bewonderen.

Paardrijden, springen op een trampoline en op een dromedaris een ritje maken kan bij Lanzarote a Caballo in Uga. Bonus: de struisvogel bij de parkeerplaats.

Voor kinderen vanaf pakweg 4 jaar is een wandeling naar de krater van de vulkaan La Corona goed te doen. Vanaf het dorp Ye is dat ongeveer een half uur lopen, zonder dat het pad te steil wordt.

Wandelen naar La Corona
Een mooie wandeling naar de krater van vulkaan La Corona.

Op een regenachtige dag kun je winkelcentrum Deiland in Playa Honda bezoeken. Er zijn autootjes voor kinderen te huur, een ballenbak, een Burger King, een snoepwinkel en nog meer onweerstaanbare verleidingen voor de kleintjes.

De leukste plaatsen op Lanzarote

Welke stadjes en dorpjes zijn het leukst om te bezoeken op Lanzarote?

Arrecife

De hoofdstad van Lanzarote telt zo’n 50.000 inwoners. Je ziet de stad vanaf veel plekken liggen door het Arrecife Gran Hotel. Dit 17 verdiepingen tellende gebouw is het hoogste op het eiland en past niet in het beeld van een pittoresk boerenlandschap. Maar toch is het de moeite waard de lift naar boven te nemen, waar het Star City Café een adembenemend uitzicht over het eiland biedt.

Star City Café
Uitzicht over Lanzarote vanuit het Star City Café.

De stad zelf lijkt op het eerste oog weinig stimulerend; dit is niet het echte Lanzarote waar je voor kwam. Toch heeft het oude stadscentrum zijn charme weten te behouden. Loop daarvandaan naar het Charco de San Ginés, dat omgeven is door terrasjes, en Arrecife blijkt ineens erg leefbaar. Heerlijke hamburgers eet je bij Tabla, maar probeer ook eens de verrassend smakelijke veganistische wraps van V Factor.

Arrecife

Ook heeft Arrecife een mooi strand, dat vooral bij hoog water zeer kindvriendelijk is. Je kunt namelijk eindeloos waden zonder dat het er diep wordt. Dat zorgt er ook nog eens voor dat het water lekker opwarmt. Op dit Playa del Reducto, aan de voet van de hoteltoren, staan kokospalmen in het goudgele zand zodat je naar wens in de schaduw kunt zitten.

Costa Teguise

In de zeventiger jaren is Costa Teguise van vissersdorpje tot cosmopolitische toeristenplaats uitgebouwd. Er werd zand gestort om stranden mee te maken, er werden hotels en winkels gebouwd, en een keurig wegennet aangelegd. Vooral Engelsen en Italianen verblijven hier graag en de plaats is wat georganiseerder dan Puerto del Carmen.

Costa Teguise

Antiu Xixona, direct aan de strandpromenade, is de beste plek voor Italiaans ijs. De beste koffie en broodjes eet je bij The Cake Shop. Argentijnse steaks, zeevruchten en overige lekkernijen eet je bij La Bohemia.

Teguise

De voormalige hoofdstad van Lanzarote is het meest knusse dorpje van het eiland. Het ligt wat hogerop, in het midden van het eiland, wat betekent dat het er ‘s winters behoorlijk fris kan worden. Statige gebouwen staan naast scheve huisjes, veelal met groen geverfde deuren en kozijnen.

Teguise

Op zondag komt het dorp enorm tot leven, want dan vindt hier de grootste markt van de Canarische eilanden plaats. Alle café’s en restaurants pakken uit met terrasjes, ambachtslieden en kunstenaars verkopen hun waar, immigranten proberen leren tassen en zonnebrillen te slijten, en boeren brengen hier groente, wijn en kaas aan de man.

Wanneer de marktkooplui hun kraampjes opdoeken, barst het feest los in bar La Palmera. De mojito’s vloeien er rijkelijk, en surfers dansen er met hippy’s op de beats van de DJ. Lekker eten doe je bij La Cantina of Ikarus.

El Golfo

In het zuidwesten van Lanzarote vind je enkele natuurlijke attracties, waaronder de Hervideros. Dat zijn rotsen (met bogen en grotten) waar de Atlantische Oceaan genadeloos op beukt. Vlakbij de ingang van het dorp El Golfo vind je een parkeerplaats met op een korte wandeling een uitkijkpunt. Vanaf dat uitkijkpunt bewonder je de spectaculaire rotsformaties en een strand met een groen meer: Charco Verde.

Hervidos - El Golfo
De ruige kust van Hervidos vlakbij El Golfo.

El Golfo is bij lokale bewoners en bezoekers een geliefde plek om van de zonsondergang te genieten. Er zijn veel restaurants met terrassen aan het strand en met kakelverse vis op de kaart. Bij Bogavante zijn we nog nooit teleurgesteld.

Haría

In het noorden van het eiland ligt de ‘vallei met duizend palmen’ waarin Haría ook ligt. Nu is duizend misschien wat overdreven, maar de aanblik van witgekalkte huisjes omsingeld door talloze palmbomen is wederom een ansichtkaart waardig.

Haria Lanzarote

Doordeweeks is Haría een rustig dorp, met als voornaamste bezienswaardigheid het woonhuis en atelier van César Manrique, die zijn laatste jaren in dit dorp sleet. Op zaterdag verandert de knusse hoofdstraat in een markt, met volop lokale kunst en ambachtswerk. Drink een bakje koffie in Folelé en stel je eigen lunch samen in de lokale markthal (mercado municipal).

La Graciosa

De Canarische eilanden bestaan uit zeven grote eilanden, maar La Graciosa wordt ook weleens ‘het achtste Canarische eiland’ genoemd. Het ligt op een ferry-ritje van 15 minuten vanuit Órzola in het noorden van Lanzarote en is dan ook prima geschikt voor een dagtocht.

La Graciosa

La Graciosa heeft 800 inwoners en moet het vooral van deze dagjesmensen hebben. Er zijn enkele restaurants en accommodaties en je kunt er mountainbikes huren om heerlijke stranden als Playa de las Conchas te verkennen.

Playa Blanca

Op de zuidwestpunt van het eiland, met uitzicht op Fuerteventura, ligt de nieuwste toeristenplaats van Lanzarote: Playa Blanca. Geflankeerd door riante villa’s vind je hier een groot aantal 4- en 5-sterrenhotels. Dit is dan ook dé luxebestemming van Lanzarote, met als enige nadeel het feit dat het een afgelegen ligt voor wie de rest van het eiland wil ontdekken.

Playa Blanca

Op een stoffige autorit (of stevige wandeling) van het dorp vind je de stranden van Papagayo. Dit is een serie van beschutte, goudgele zandstrandjes die in een azuurblauwe oceaan duiken. Of je nu in Playa Blanca logeert of niet, een bezoek aan deze stranden is eigenlijk een must tijdens een vakantie naar Lanzarote.

Puerto del Carmen

Na de grote badplaatsen op Tenerife en Gran Canaria is Puerto del Carmen de vierde toeristenplaats op de Canarische Eilanden.

Puerto del Carmen

De ongebreidelde groei van deze plaats mag geen toeval heten. Hier vind je namelijk de grootste zandstranden van het eiland: Matagorda, Pocillos en Playa Grande. Voor gezinnen met kleine kinderen is Playa Chica een ideale plek.

In Puerto del Carmen vind je de goedkoopste accommodaties van het eiland. Vaak gaat het om appartementencomplexjes rond een zwembad, soms met een bar erbij. Heb je geen zin om te koken op zo’n eenpitter, bestel dan eens wat tapa’s bij La Taberno de Nino of eet Italiaans bij La Casa del Parmigiano. Cocktails in stijlvol gezelschap drink je in de Kentia Club.

Yaiza

Yaiza is een dorp dat enigszins in het binnenland ligt: tussen het Parque de Timanfaya en Playa Blanca in. Het heeft enkele goede restaurants, waaronder La Bodega de Santiago met een terras onder een eeuwenoude boom.

Yaiza

In het naastgelegen dorp is de Finca de Uga, een grote boerderij die kaas maakt en zalm rookt.

Auto huren op Lanzarote

Lanzarote is een heerlijk eiland om over te rijden. De wegen zijn relatief rustig en vanuit de auto zie je mooiste landschappen. Geen wonder dat veel reizigers voor autohuur kiezen. De prijzen voor huurauto’s zijn gelukkig laag en bij aankomst op het vliegveld zie je meteen een reeks verhuurkantoren.

Auto Reisen en Plus Car zijn twee lokale spelers die over elkaar heen buitelen met de laagste tarieven. Zoek je een specifiek model, dan kun je beter bij Avis of Hertz kijken, die af en toe ook concurrerende huurprijzen hanteren.

Vaak moet je auto met een vergelijkbare hoeveelheid brandstof weer inleveren. We hebben gehoord dat Gold Car een vervelende uitzondering op deze regel is, en huurders bij aanvang een volle tank tegen een ongunstig hoog tarief aanbiedt. Mijd dit autoverhuurbedrijf dus maar beter.

Wie een smartphone met Google Maps heeft, hoeft eigenlijk geen GPS-navigatie te huren. De wegen zijn goed bewegwijzerd, maar soms wordt een afslag pas op het allerlaatst aangegeven. Op tweebaans rotondes is het voor je veiligheid het beste om de buitenste rijbaan te nemen. Let ook goed op wielrenners, die zowel op de snelwegen als op landweggetjes rijden en waarvoor auto’s vaak in de ankers moeten.

Goedkoop vliegen naar Lanzarote

Vanaf Nederlandse luchthavens en vliegvelden net over de grens vliegen er meerdere prijsvechters naar Lanzarote. Als je er heel erg op tijd bij bent kan je voor een paar tientjes een retourvlucht vinden (bijvoorbeeld een directe vlucht met easyJet vanaf Amsterdam) maar ook voor laatboekers zijn er doorgaans genoeg betaalbare vluchten te vinden.

Toon vluchten in de maand:

De 3 goedkoopste vluchten die we hebben gevonden:

  • Lanzarote 159,55 29 okt. 2024 31 dagen Boek nu
  • Lanzarote 332,80 24 apr. 2024 8 dagen Boek nu
  • Lanzarote 381,14 25 apr. 2024 8 dagen Boek nu
  • Lanzarote 553,80 24 jul. 2024 16 dagen Boek nu