Op vliegvakantie naar Aalesund

De stad Ålesund, beroemd om zijn prachtig bewaard gebleven Art Nouveau architectuur, is een van de populairste toeristische bestemmingen van Noorwegen. Niet alleen is het gezegend met een beeldschone Noorse omgeving – het is omgeven door fjorden en de hoge toppen van de Sunnmøre Alpen – maar het heeft ook op cultureel vlak veel te bieden.

Deze combinatie van natuurlijke pracht en een rijk cultureel erfgoed, maken Aalesund ontegenzeggelijk tot een van de beste plaatsen om te bezoeken in Noorwegen voor een authentieke en onvergetelijke Scandinavische vakantie. Ålesund, dat de eilanden Nørvøy en Aspøy omspant, is ook de belangrijkste vissershaven van Noorwegen, en vormt een prima uitvalsbasis voor boottochten en fjordcruises.

Vluchten naar Aalesund

Toon vluchten in de maand:

De 3 goedkoopste vluchten die we hebben gevonden:

  • Aalesund 204,50 16 jul. 2024 8 dagen Boek nu

Weer Aalesund

Het weer in Aalesund de komende 7 dagen:

Weerdata via OpenWeather CC BY-SA 4.0

Dingen om te doen tijdens een bezoek aan Aalesund

Hier zijn 5 dingen om zeker te doen tijdens een bezoek aan Aalesund:

Wandel door het centrum van Ålesund’s Art Nouveau wijk

Ålesund is gebouwd op een rij eilanden die zich uitstrekt in de oceaan, maar het is vooral bekend om zijn mooie architectuur, iets wat zeker niet iedere Noorse stad kan zeggen. De stad werd in 1904 verwoest door een brand. Hierna werd ze herbouwd in Art Nouveau stijl.

En het zijn niet slechts een paar gebouwen her en der. Omdat het hele centrum herbouwd moest worden is alles Art Nouveau.

Wandel omhoog naar Fjellstua voor een uitzicht over Ålesund

Ålesund is goed beloopbaar, want de binnenstad is niet al te groot, en het beroemde uitzichtpunt over de stad, Fjellstua, is maar 418 treden omhoog lopen vanuit het stadspark. Boven aangekomen heb je het mooiste uitzicht over Ålesund!

Kijk naar het komen en gaan van de boten in de haven

De haven van Ålesund ligt tussen de eilanden Nørvøy en Aspøy, en wordt beschut door het schiereiland Skansen. Hoe heerlijk het ook is rond te dwalen en de architectuur te bewonderen – de schilderachtige haven bevat veel oudere gebouwen die vroeger door vissers werden gebruikt – je zult geneigd zijn een poosje te gaan zitten en gewoon het bootverkeer te zien komen en gaan in dit drukke havengebied.

Niet alleen is de haven de thuishaven van een van Europa’s grootste vissersvloten, het is ook een halte op de Hurtigruten route, de snelle kustdienst die heel Noorwegen met elkaar verbindt. Het is ook een populaire bestemming geworden voor cruiseschepen.

Breng een bezoekje aan het aquarium

Het Atlantische Zee-Park (Atlanterhavsparken) in Ålesund is een leuke plaats om meer te leren over het gevarieerde zeeleven van Noorwegen. Deze leuke gezinsattractie, een van de grootste zoutwateraquaria in Noord-Europa, ligt op een korte pendelbusrit van het centrum van de stad en biedt een fascinerende kijk op het leven onder de zee.

Atlanterhavsparken
Credit: https://en.atlanterhavsparken.no/om-atlanterhavsparken

Atlanterhavsparken werd in 1951 opgericht en is helemaal in de kustlijn ingebouwd. Het zeeaquarium wordt doorkruist door talrijke schilderachtige wandelpaden die vele mooie doorkijkjes op zijn visachtige bewoners mogelijk maken. Alles bij elkaar omvat de tentoonstellingsruimte van de faciliteit 11 grote aquaria, en ook open aanraakbaden en activiteitenbaden. Als je kunt, probeer dan je bezoek zo te timen dat je het dagelijkse voederen van de vissen in de Great Atlantic tank van een miljoen liter kunt meemaken.

Maak een Fjordtocht in Hjørundfjord

Hjørundfjord strekt zich 32 kilometer ten zuiden van Ålesund uit en wordt omgeven door het prachtige Sunnmøre Alpen gebergte, dat op sommige plaatsen op dramatische wijze uit de fjord oprijst tot hoogten van 1.706 meter. Het indrukwekkende landschap van deze zwaar beboste fjord kun je het best over water verkennen, of je nu aan boord gaat van een boot voor een cruise of een plezierige peddel in een kajak. En als je hem kunt vinden, neem dan een foto van jou en je reisgenoten genietend van de nu beroemde Hjørundfjord schommel. Hier heb je het meest prachtige uitzicht over de fjord.

Op de kaart