Poznan | De onbekende parel van Polen

Het is eigenlijk verwonderlijk dat de stad Poznan in West-Polen geen grotere toeristische bestemming is. Hoewel Poznan een van de grootste steden van Polen is, is ze bij toeristen lang niet zo bekend als Krakau, Warschau of Gdansk.

De stad bezit veel van dezelfde kwaliteiten die Polen zo’n verleidelijk land maken om te bezoeken – geschiedenis, architectuur, verhalen en eten – maar vaak met zijn eigen interessante wendingen. Dit komt wellicht deels doordat het vóór de Eerste Wereldoorlog deel uitmaakte van Pruisen. Er is ook het feit dat het in 1919 het toneel was van een van de meest succesvolle opstanden van het land, die ertoe leidden dat het aan Polen werd teruggegeven.

Poznan heeft meer dan een half miljoen inwoners en ligt in de economisch meest ontwikkelde regio van Polen, dichter bij Berlijn dan bij Warschau. De Poznaners staan bekend als goed opgeleid, bekwaam en gastvrij.

Vluchten naar Poznan

Toon vluchten in de maand:

De 3 goedkoopste vluchten die we hebben gevonden:

 • Poznan 156,00 13 mrt. 2024 8 dagen Boek nu
 • Poznan 179,00 08 mei 2024 5 dagen Boek nu
 • Poznan 211,00 11 dec. 2023 5 dagen Boek nu
 • Poznan 315,17 16 jan. 2024 4 dagen Boek nu

De top 10 attracties in Poznan

Voor wie reeds een vlucht naar Poznan heeft geboekt, maar ook voor wie nog twijfelt vind je hieronder een lijst met de top 10 dingen om te doen of te zien in Poznan.

 1. De Oude Markt: Dit centrale plein werd aangelegd in 1253, het jaar dat Poznań zijn stadsrechten kreeg krachtens de Magdeburgse wet van het Heilige Roomse Rijk. Het is bijna een perfect plein, dat 141 x 141 meter meet. In 1945 verloor het 60% van zijn gebouwen, maar het werd het na de oorlog snel gerestaureerd. In het weekend kan je hier de parade van de Horse Guards over het plein zien marcheren. Het is heel vermakelijk, vooral omdat ze dat door een erg drukke plaats proberen te doen.
 2. Ostrów Tumski (Kathedraleneiland): Het is niet overdreven om te stellen dat Polen geboren werd op dit eiland tussen de splitsingen van de Warta rivier. Het eiland is vandaag de dag een slaperige nederzetting van geplaveide straten en pleinen omzoomd door bomen en historische kerkelijke gebouwen. Het is een welkome afwisseling van de toeristische route rond de Markt. Een van de eerste dingen die je opvallen is de overvloed aan groen, van de hoge middeleeuwse taluds van de rivieroever tot de vele fruitbomen, die verrukkelijk zijn als ze in het voorjaar bloeien.
 3. Wolności Plein: Behalve de Oude Markt is het andere grote brandpunt van de stad het nabijgelegen Wolności plein. Hoewel op het Wolności plein de Renaissance gebouwen ontbreken, maakt het dat goed met andere, even indrukwekkende bezienswaardigheden. Een van de mooiere gebouwen op het plein is de Bibliotheek van Raczynski, die invloeden van de Parijse architectuur ontleent. Het belangrijkste historische punt van het plein is een balkon van het Bazaargebouw op de hoek van het plein. Het balkon is belangrijk omdat het de plaats was waar de beroemde pianist Ignacy Paderewski een toespraak hield voor een enorme menigte, die leidde tot de Groot-Poolse Opstand van 1918, die de stad na WO I weer bij Polen bracht.
 4. St. Stanislaw Parochiekerk: De Parochiekerk in Poznan is misschien niet zo historisch belangrijk als de kathedraal van Poznan, maar toch is ze een bezoek waard. Deze indrukwekkende kerk in barokstijl staat vlak bij het Oude Marktplein en is met zijn hoge gevel gemakkelijk te herkennen. In Polen zijn veel van de kerken bakstenen gebouwen, dus hun interieur is ook van baksteen. Dat is hier niet het geval. De zuilen en het altaar zijn verborgen door stucwerk en schilderingen. Dit geeft de kerk een meer monumentale uitstraling, vooral als je naar het gouden altaar kijkt.
 5. Kathedraal van Poznań: Na grote schade in de Slag om Poznań heeft de oudste kathedraal van Polen een laatgotisch ontwerp gekregen, gebaseerd op Middeleeuwse plannen. Dit neemt niets weg van het meesterschap van de stergewelven in het schip en de kruisgewelven in het koor. Er zijn ook bewaard gebleven schatten zoals Vlaamse wandtapijten uit de jaren 1600, koorbanken uit de jaren 1500 en een laatgotisch altaarstuk met gebeeldhouwde panelen van Maria en de Passie uit 1512. Ook de moeite waard zijn de vele gotische en renaissancistische grafmonumenten uit de 14de en 15de eeuw, waarvan sommige door het Duitse leger werden geplunderd maar na de oorlog weer werden teruggevonden.
 6. Brama Poznania ICHOT: Dit cultureel centrum, dat helemaal over de geschiedenis van Ostrów Tumski gaat, ligt bij de Cybina rivier in het oudste deel van de stad. Iets ongekends aan Brama Poznania is dat er geen enkel artefact te zien is, want alle tentoongestelde voorwerpen zijn multimediaal. Het centrum heeft een ultramodern gebouw dat in 2014 geopend werd naast en de bewaard gebleven overblijfselen van vestingwerken uit de Pruisische tijd.
 7. Jezuïetencollege: Aan de zijkant van de Parochiekerk ligt de binnenplaats van het Jezuïetencollege met zijn vredige binnenplaats. Dit gebied wordt omgeven door mooie, gedurfde barokke architectuur en staat vol met bankjes die populair zijn bij zowel toeristen als plaatselijke bewoners om even de voeten te laten rusten. Het college functioneert niet meer als een college, maar het is heerlijk om hier te komen voor het uitzicht en de rust en stilte.
 8. Park Cytadela: Ten noorden van de Oude Stad ligt op een verhoging Fort Winiary, een van een systeem van 18 verdedigingswerken die de stad in de Pruisische jaren beschermden.Er is een nu in onbruik geraakt amfitheater, terwijl in de zuidwestelijke hoek van het park een reeks militaire begraafplaatsen ligt met graven uit beide wereldoorlogen. De overgebleven  binnengebouwen bevatten het Poznań Legermuseum en het Museum van Wapens, als je geïnspireerd bent door dit deel van het erfgoed van het park. Anders kun je een wandeling maken in het rosarium en een hapje eten in een van de drie restaurants in het park.
 9. Nationaal Museum: Deze is een must voor kunstliefhebbers. Het Nationaal Museum in Poznan herbergt een brede collectie Europese kunst over vele perioden. Een groot deel van het museum is gewijd aan Poolse kunstwerken, met hele verdiepingen waarop werken van kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw te zien zijn. Er zijn zalen gericht op kunst uit Spanje, Duitsland, Italië en meer, die zich ook verdiepen in vroegere perioden. Het Nationaal Museum heeft ook de enige Monet die in Polen wordt tentoongesteld.
 10. Stary Browar Winkelcentrum: Stary Browar is niet je typische winkelcentrum. Zijn naam betekent letterlijk Oude Brouwerij, dus dat het in de gebouwen van een oude brouwerij ligt, moet logisch zijn. Het winkelcentrum is echt een voortreffelijk gebouw om te verkennen. Ik vind het heel gaaf dat ze de oude architectuur bewaard hebben en de gebouwen aan een nieuwe bestemming hebben aangepast. Buiten is het een en al baksteen en metaal, het fascinerende interieur is niet anders. Stary Browar heeft zowaar prijzen gewonnen als het beste winkelcentrum in de wereld van zijn omvang. Gewoon weer een ongewone maar intrigerende bezienswaardigheid om van te genieten in Poznan.