Slapen in een vliegtuig

Slapen in een vliegtuig, sommige mensen kunnen het van nature, maar voor de meeste mensen is het een flinke uitdaging. Op lange vluchten ontkom je vaak niet aan slapen in een vliegtuig en zul je er het beste van moeten maken wil je niet als een zombie op je bestemming aankomen. In dit artikel zullen we alle tips en tricks om zo goed mogelijk te slapen in een vliegtuig op een rijtje zetten.

Niet alle tips zullen voor iedereen werken want ieder lichaam is anders, maar het loont om er zoveel mogelijk uit te proberen de volgende keer dat je moet slapen in het vliegtuig.

Neem de juiste hulpmiddelen mee om te slapen in een vliegtuig

Een goede voorbereiding is het halve werk, zo ook in dit geval. Wie de juiste hulpstukken meeneemt op reis vergroot zijn kans om een paar uurtjes slaap te pakken in een vliegtuig aanzienlijk.

Met oordopjes vliegen

Om te kunnen slapen zullen de meeste mensen zich zoveel mogelijk moeten afsluiten van de buitenwereld om niet gestoord te worden. Oordopjes zijn het nummer één hulpmiddel hiervoor. Je ogen kan je zelf sluiten, maar je oren dichtdoen behoort biologisch gezien niet tot de mogelijkheden. Met oordopjes vliegen maakt slapen in het vliegtuig makkelijker.

Je hebt verschillende keuzes in oordopjes. Wil je gewoon het geluid uit de cabine zoveel mogelijk weren, dan kan je hiervoor simpele herriestoppers gebruiken die je kan kopen bij de drogist of de Hema. Ze kosten bijna niets en ze blokkeren een hoop geluid.

Kan je slapen met muziek? Neem dan oordoppen of een koptelefoon mee en zet je favoriete slaapmuziek op. Je kan er ook voor kiezen om een koptelefoon te kopen die het omgevingsgeluid actief tegengaat daar noise canceling techniek, deze oordoppen zijn gemaakt met het vliegtuig indachtig. Dit is de duurste optie, maar voor wie veel reist en graag naar muziek luistert kan het een goeie aanschaf zijn.

Slaapmasker

Hoewel je je ogen zelf kan sluiten laten je oogleden wel een deel van het licht door als je niet in een donkere ruimte bent. De verlichting in een vliegtuig wordt ’s nachts meestal wel redelijk gedimd, maar echt donker is het niet. Het dragen van een slaapmasker zorgt ervoor dat er geen licht meer je ogen in valt waardoor slapen in een vliegtuig een stuk makkelijker wordt. Bovendien geef je door het dragen van een slaapmasker een duidelijk signaal af aan je medereizigers dat ze die boeiende verhalen over hun achterneef aan iemand anders moeten vertellen.

Vliegtuig nekkussen

Vliegtuigstoelen zijn geen ideale bedden. Ook al kan je ze redelijk naar achteren klappen, tot ergernis van degene die achter je zit, echt ontspannen leunen is lastig. Een vliegtuig nekkussen of ander reiskussen kan hierbij helpen. Een nekkussen heeft een U-vorm, zodat je hem over je nek en schouders kan leggen en je betere ondersteuning in je stoel hebt. Als je geen nekkussen in het vliegtuig hebt kan je ook een opgerold kledingstuk in je nek leggen.

Slapen in het vliegtuig met slaappillen

Wil je jezelf nog een extra zetje richting dromenland geven dan kan je overwegen om slaappillen te nemen in het vliegtuig. Je kan eventueel aan je huisarts vragen om wat zwaars als je echt bang bent dat je niet kan slapen, maar je kan het ook eerst met vrij verkrijgbare slaapmiddelen proberen. Een veelgebruikt slaapmiddel voor het vliegtuig dat vrij verkrijgbaar is bij de drogist is melatonine. Melatonine is een stof die ook in je lichaam wordt aangemaakt en die ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Ook een ontspannend middel zoals bijvoorbeeld valeriaan kan helpen om te slapen in het vliegtuig.

Creëer de juiste setting om te slapen in een vliegtuig

Naast dingen die je mee kan nemen om het slapen in een vliegtuig makkelijker te maken kan je ook zorgen dat de setting zo goed mogelijk is.

Stoelkeuze

Als je op tijd bent en je nog kan kiezen, ga dan voor een stoel aan het raam. Dit heeft als voordeel dat je kunt leunen tegen de wand van de cabine. Ook word je op deze plek het minst gestoord door die lastige medepassagier naast je die constant naar de wc moet.

Stoelen met extra beenruimte zoals bijvoorbeeld bij de nooduitgangen helpen ook bij het vinden van de juiste slaappositie.

Heb je een stoel aan de gang of in het midden, neem dan iets mee dat kan dienen als een kussen, bijvoorbeeld een zachte tas of een jas. Als je niet al te lang bent dan kan je het tafeltje neerklappen, je kussen hierop leggen en met je armen onder het kussen en je hoofd er bovenop waarschijnlijk redelijk ontspannen slapen in het vliegtuig. Lange mensen hoeven dit niet te proberen.

Zorg dat je de stoelriem om hebt en dat dit zichtbaar is voor de stewards en stewardessen. Bij eventuele turbulentie onderweg zullen ze je dan niet wakker maken om je riem om te doen.

Draag de juiste kleding om te slapen in het vliegtuig

De juiste kledingkeuze helpt je ook bij het slapen in een vliegtuig. Draag kleding die makkelijk zit zodat je niet het gevoel hebt dat je gewurgd wordt door je trui als je net een redelijk acceptabele positie om te slapen hebt gevonden.

Je hebt niet veel controle over de temperatuur in een vliegtuig, dus draag laagjes zodat je iets aan of uit kan doen al naar gelang de temperatuur. Neem eventueel een dekentje mee (of vraag er een aan het personeel) als je snel afkoelt tijdens je slaap.

Contactlenzen uit

Contactlenzen dragen tijdens het slapen in een vliegtuig is niet aan te raden. Door de droge lucht gaan je ogen waarschijnlijk branderig aanvoelen. Kies dus beter voor een bril tijdens je vlucht.

Kies de juiste vlucht

Als je kan kiezen uit verschillende vluchten en de vlucht is zo lang dat je bij alle opties een deel zult moeten slapen, kies er dan een die zo goed mogelijk aansluit bij je slaappatroon. Het werkt het beste als je een uurtje kan wennen aan de omgeving voordat het je reguliere tijd is om in slaap te vallen. Zo ben je rustig op het moment dat je lichaam je wil gaan voorbereiden voor de slaap.

Let op je eten en drinken

Als je wil slapen in een vliegtuig zorg dan dat je het jezelf niet onnodig moeilijk maakt. Drink dus niet vlak van te voren of aan boord koffie, cola of andere opwekkende dranken. Een glas rode wijn kan eventueel helpen om slaperig te worden maar teveel alcohol heeft waarschijnlijk het tegenovergestelde effect. Teveel drank tijdens de vlucht verhoogt de kans op misselijkheid ook.

Zorg dat je een lichte maaltijd nuttigt zodat je geen honger hebt, maar voorkom een te volle buik. Die gaat je niet helpen om je comfortabel te voelen in de kleine ruimte die je tot je beschikking hebt.