Vliegtickets met een stopover boeken

Vliegtickets met een stopover boeken is een mooie manier om meer landen te bezoeken voor minder geld. Gratis stopovers zijn de pareltjes in reisland waarmee je extra bestemmingen van je bucketlist kan schrappen voor hetzelfde budget. Vliegtickets met een stopover zijn soms zelfs goedkoper dan een directe vlucht! Zie het als twee reizen voor de prijs van één.

In dit artikel gaan we kijken wat een stopover is en hoe je een stopover kunt boeken.

Wat is een stopover?

Een stopover is wat anders dan een overstap. Bij een overstap blijf je op het vliegveld wachten op je aansluitende vlucht die maximaal een paar uur later is en je bagage wordt achter de schermen van vliegtuig naar vliegtuig getransporteerd. Bij een stopover gaat de aansluitende vlucht minimaal 24 uur later en heb je de mogelijkheid om met bagage en al het vliegveld te verlaten.

Hoe boek je een stopover?

Een stopover verschijnt niet automatisch tijdens het boeken van een vliegticket, je moet er gericht naar op zoek gaan. Dit kan op drie manieren:

  1. Boek een vliegticket bij een vliegmaatschappij die stopovers aanbiedt (zie het lijstje hieronder)
  2. Stel zelf een stopover samen met losse boekingen
  3. Gebruik gespaarde punten van een frequent flyer programma

Boek een ticket met stopover bij een van de volgende vliegmaatschappijen

Niet alle vliegmaatschappijen bieden de mogelijkheid om een stopover te boeken, daarom hebben we hieronder een lijstje samengesteld met maatschappij die stopovers aanbieden. De lijst is niet compleet, maar hiermee kom je waarschijnlijk een heel eind op weg.

Om een stopover te boeken kies je voor ‘meerdere bestemmingen’ of ‘uitgebreide opties’ tijdens het boeken.

Vliegmaatschappij Stopover mogelijkheden
Qatar Airways Met Qatar Airways kan je een gratis stopover maken in Doha van maximaal 96 uur. Soms zijn er aanbiedingen waarbij je bij de stopover een gratis,visum en een gratis hotelovernachting krijgt.
Emirates Vlieg je met Emirates dan kan je een stopover in Dubai boeken en gebruik maken van kortingen op autohuur en excursies.
Singapore Airlines Singapore Airlines biedt de mogelijkheid voor een stopover in Singapore.
China Southern Op vluchten met China Southern kan je visa-vrije stopovers boeken van maximaal 72 uur Beijing, Guangzhou of Shanghai.
Air China Ook Air China biedt visa-vrije stopovers van maximaal 72 uur in Beijing of Shanghai.
Etihad Wil je een bezoekje brengen aan Abu Dhabi dan is vliegen met Etihad een goede optie. Bij een stopover van twee nachten of meer is de eerste nacht gratis.
Finnair Met Finnair kan je gratis stopovers maken in Helsinki van maximaal 5 dagen.
Icelandair Op vluchten tussen de EU en de VS/Canada kan je met Icelandair een stopover maken in Reykjavik van maximaal 7 dagen.
Hawaiian Airlines Op intercontinentale vluchten met Hawaiian Airlines kan je stopvers maken in Honolulu. Er is geen maximale verblijfsduur gekoppeld aan de stopover.
Japan Airlines Japan Airlines staat stopovers toe in Tokyo of Osaka.
Turkish Airlines Wil je Istanbul bezoeken dan is Turkish Airlines de aangewezen vliegmaatschappij voor een stopover.
TAP Op intercontinentale vluchten met TAP kan je een gratis stopover maken in Porto of Lissabon.
Royal Air Maroc Op vluchten tussen Europa en New York kan je met Royal Air Maroc een stopover maken in Casablanca.

Stel zelf een stopover samen

Als je op de route die jij wilt vliegen geen maatschappij met een stopover kunt vinden, dan kan je uiteraard ook gewoon zelf een stopover samenstellen. Boek twee afzonderlijke tickets, één naar je tussenstop en één vanaf je tussenstop naar de eindbestemming. Hoewel je hierbij niet de voordelen hebt zoals bij een stopover van een maatschappij kan je wel volledig zelf je vluchten kiezen, dus ook bijvoorbeeld van twee verschillende maatschappijen. Met een beetje geluk kan je zo alsnog een hele goedkope stopover vinden.

Een voorbeeld:

Ten tijde van het schrijven van dit artikel kostte een retourticket van Amsterdam naar Sydney zo’n € 1500. Met een stopover in Kuala Lumpur werd dit teruggebracht tot € 900 euro. Hierbij werd met Emirates van Amsterdam naar Kuala Lumpur gevlogen, en vervolgens met het spotgoedkope AirAsia van Kuala Lumpur naar Sydney.

Dus door slim een stopover in te plannen kan je gebruik maken van goedkope tarieven die niet direct te boeken zijn vanaf de vertreklocatie.

Met Google Flights kan je via de optie ‘Meerdere steden’ makkelijk zelf een reis van gecombineerde vluchten samenstellen.

Een stopover boeken met punten van een frequent flyer programma

Om je frequent flyer punten in te zetten voor een stopover moet je de aanbiedingen van je frequent flyer programma goed in de gaten houden. Het betreft hier meestal speciale aanbiedingen of acties.