Vliegtickets vergelijken – goedkope vluchten zoeken als een pro!

Wie de goedkoopste vlucht wil vinden moet eindeloos vliegtickets vergelijken. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Het scheelt een hoop tijd en moeite als je weet welke zoekmachines het beste zijn om vluchten te vergelijken.

In dit artikel leggen we uit hoe je goedkope vluchten kan zoeken als een pro!

Vliegtickets vergelijken met de beste zoekmachines

Een goede zoekmachine die tickets van zoveel mogelijk verschillende maatschappijen – ook de budget airlines –  vergelijkt is essentieel bij het zoeken. Hieronder zullen we onze favoriete zoekmachines voor vliegtickets beschrijven.

Google Flights

Google Flights is zeer compleet – ook budget maatschappijen als Ryanair worden weergegeven – en super snel.

Met Google Flights kan je op drie manieren zoeken naar een goedkoop vliegticket.

Vliegtickets vergelijken met Google Flights

  1. De “klassieke” manier: geef vertrekplaats, bestemming en data op voor de vlucht die je wilt hebben. De resultaten worden overzichtelijk onder elkaar weergegeven zodat het vliegtickets vergelijken makkelijk is.
  2. De “visuele” manier: klik op de kaart plaats van vertrek aan, geef een datum op en zie direct prijzen voor alle verschillende bestemmingen. Deze manier van vliegtickets zoeken is erg geschikt voor wie wel tijd en budget weet maar daar nog geen passende bestemming bij heeft gevonden.
  3. De “luie” manier: klik op een van de voorgestelde populaire bestemmingen om bijpassende tickets te vinden.

Lees voor een uitgebreide beschrijving van alle mogelijkheden het hele artikel over Google Flights.

Ita Matrix

Ita Matrix was lange tijd de gouden graal van het vliegtickets vergelijken. Ita Matrix werd vooral gebruikt door reisprofessionals en was niet erg bekend bij de consument. De zoekmachine is ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en is inmiddels overgenomen door Google.

De Ita Matrix zoekmachine geeft een zeer uitgebreid overzicht van beschikbare vliegtickets weer en heeft de mogelijkheid om speciale zoekopdrachten te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld met één zoekopdracht meerdere bestemmingen vergelijken om te zien wat de beste optie is, en hierbij aangeven dat je geen gebruik wilt maken van propeller vliegtuigen. Om maar eens wat te noemen.

In de meeste gevallen is dit niet nodig en kan je prima uit de voeten met de standaard zoekopdracht. Hierbij kan je kiezen voor vluchten op een vaststaande datum (search exact dates) of je geeft een indicatie datum in en kiest ervoor om een overzicht van prijzen vanaf die datum te zien te krijgen (see calendar of lowest fares). Dit laatste is erg handig bij het zoeken naar de goedkoopste vliegtickets wanneer je niet gebonden bent aan vaste data.

Vliegtickets vergelijken met Ita Matrix

De Ita Matrix is enkel een zoekmachine voor vliegtickets, je kan er geen tickets kopen. De bedoeling is dat wanneer je de juiste tickets hebt gevonden deze vervolgens direct bij de vliegmaatschappij zelf boekt.

Ita Matrix geeft dezelfde resultaten als Google Flights, mocht je geen gebruik willen maken van de uitgebreide zoekopties dan is Google Flights makkelijker vanwege de meer intuïtieve gebruikers interface.

Skyscanner

Skyscanner is een in Nederland inmiddels vrij bekende vliegtickets vergelijker. Skyscanner zoekt naar tickets in zowel budget als regulieren maatschappijen en ticketsites. Heb je het beste ticket gevonden, dan kan je vanuit Skyscanner direct boeken, je wordt dan doorgestuurd naar de ticketsite/maatschappij waar het ticket gevonden is. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Soms zijn de getoonde prijzen bij Skyscanner niet meer ‘live’, op het moment dat je besluit een ticket te kopen wordt de prijs opnieuw gecheckt. Het kan zijn dat het getoonde tarief niet meer beschikbaar is, maar meestal zijn de resultaten prima.

Door bij “Van” Nederland in te vullen kan in één keer naar tickets vanaf alle vliegvelden in Nederland worden gezocht. Zo is het makkelijk vliegtickets vergelijken. Probeer ook te zoeken met de optie “Vliegvelden in de buurt toevoegen”, dit kan soms verrassende resultaten opleveren waar je niet zelf aan had gedacht.

Goedkope vluchten vinden met Skyscanner

Lees meer over de functies en mogelijkheden van Skyscanner.

Momondo

Momondo is een in Nederland vrij onbekende zoekmachine maar in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is dit inmiddels een bekende naam. Momondo heeft meerdere prijzen gewonnen voor beste vliegtickets zoekmachine.

Momondo zoekt tickets van reguliere maatschappijen en prijsvechters. Bij het vergelijken van de vliegtickets kan je gebruik maken van verschillende filter opties en er wordt een overzicht gegeven van prijzen op de aangrenzende data.

Als je op de hoogte gehouden wilt worden van de prijs van een bepaalde vlucht kan je een ticket alert instellen. Hierbij krijg je twee keer per week een berichtje met de actuele prijs van het ticket dat je zoekt.

Goedkope vluchten vinden met Momondo

Tips voor het vinden van goedkope vluchten (op de lange termijn)

Nieuwsbrieven

Als je niet acuut op zoek bent naar een ticket, maar je reisplannen meer laat afhangen van de beschikbaarheid van goedkope vluchten, loont het om je in te schrijven op de nieuwsbrief van maatschappijen die vliegen op bestemmingen waarin je geïnteresseerd bent.

Ja, je krijgt een vollere inbox, maar je bent ook als eerste op de hoogte van de koopjes. De echt goedkope tickets waarmee maatschappijen reclame maken zijn vaak snel weg, dus je moet zorgen dat je er als de kippen bij bent. Als ontvanger van de nieuwsbrief maak je een goede kans om een echt goedkope vlucht te vinden!

Frequent flyer programma’s

Als je met enige regelmaat vliegt loont het zich om je aan te melden bij de verschillende spaarprogramma’s van de luchtvaartmaatschappijen. Het is een kleine investering van tijd om je aan te melden, maar je verdient er al snel leuke upgrades of goedkopere tickets mee!

Airmiles sparen

Enkele jaren geleden was Airmiles hét spaarprogramma van Nederland. Ook al horen we er nu minder van, het programma bestaat nog steeds. Op de site van Airmiles kan je je aanmelden en sparen voor goedkope tickets.

Creditcards

In de VS is sparen voor gratis vliegmijlen bij creditcards gemeengoed. Vaak is het aanvragen van een creditcard al genoeg om een flinke hoeveelheid gratis mijlen te ontvangen. In Nederland is dit bij de meeste creditcards niet het geval. Een uitzondering hierop is American Express. Als je betalingen verricht met een American Express kaart spaar je voor goedkope tickets.

Vanuit België

Woon je in België of de grensstreek? Kijk dan voor meer opties op deze pagina.