De 11 leukste dingen om te doen in Dublin

Eén van de leukste citytrips die je jezelf cadeau kunt geven is een uitstapje naar Dublin.

De Ierse hoofdstad ligt op minder dan twee uur vliegen van Amsterdam en is dus ook prima in een weekendje te doen.

Hoewel, met zoveel bezienswaardigheden en onvergetelijke ervaringen zou je er makkelijk een week kunnen doorbrengen zonder je ook maar een moment te vervelen.

Toon vluchten in de maand:

De 3 goedkoopste vluchten die we hebben gevonden:

 • Dublin 66,79 04 sep. 2024 3 dagen Boek nu
 • Dublin 66,79 30 aug. 2024 7 dagen Boek nu
 • Dublin 66,79 12 sep. 2024 5 dagen Boek nu
 • Dublin 73,17 01 okt. 2024 15 dagen Boek nu
 • Dublin 73,17 08 okt. 2024 9 dagen Boek nu
 • Dublin 73,47 05 nov. 2024 8 dagen Boek nu
 • Dublin 85,92 21 sep. 2024 3 dagen Boek nu
 • Dublin 85,92 16 sep. 2024 3 dagen Boek nu
 • Dublin 85,92 20 aug. 2024 3 dagen Boek nu
 • Dublin 85,92 17 aug. 2024 6 dagen Boek nu
 • Dublin 106,00 18 nov. 2024 4 dagen Boek nu
 • Dublin 110,67 21 aug. 2024 6 dagen Boek nu
 • Dublin 113,67 31 aug. 2024 9 dagen Boek nu
 • Dublin 166,22 19 aug. 2024 6 dagen Boek nu
 • Dublin 172,62 30 jul. 2024 17 dagen Boek nu
 • Dublin 211,06 01 aug. 2024 4 dagen Boek nu
 • Dublin 230,92 26 sep. 2024 5 dagen Boek nu
 • Dublin 240,92 05 sep. 2024 5 dagen Boek nu
 • Dublin 324,29 06 aug. 2024 7 dagen Boek nu
 • Dublin 371,38 22 jul. 2024 18 dagen Boek nu
 • Dublin 454,67 20 jul. 2024 5 dagen Boek nu

Weer Dublin

De weersverwachting voor Dublin, de komende 7 dagen:

Weerdata via OpenWeather CC BY-SA 4.0

Hieronder vind je 11 van de leukste dingen om te doen in Dublin.

1. Temple Bar

Temple Bar
Temple Bar is zowel de naam van de wijk als van een bar.

Voor veel mensen is Dublin synoniem met gezelligheid en pub life. Nergens ervaar je dit beter dan in Dublins uitgaanswijk Temple Bar. Hier slenteren bezoekers en locals over de kasseien, van de ene pub naar de andere.

De meest gefotografeerde pub gaf deze wijk haar naam: de met geraniums behangen Temple Bar. Vooral van de buitenkant is hij spectaculair, maar voor een biertje zijn er enorm veel alternatieven.

Vanaf een uur of drie begint het druk op de terrasjes van deze wijk te worden. Dat is geen wonder, want dit is misschien wel de wereldwijde hoofdstad van het pub food. En dan gaat het echt niet alleen om hamburgers; de laatste tijd is de combinatie van oesters en Guinness bijvoorbeeld een populaire.

Trouwens, je vindt in deze hippe wijk ook veel kunstgalerijen en vintagewinkels.

2. The Church

The Curch bar Dublin

Het uitgaansleven in Dublin is wereldberoemd. Eén van de meest unieke en mooiste bars in de stad is The Church. Wat voorheen Saint Mary’s Church heette, werd in 2007 tot uitgaansgelegenheid omgedoopt.

Binnen vind je er een luxe restaurant en een verdieping lager een enorm bar-eiland dat bijna de gehele lengte van het voormalige kerkgebouw beslaat.

Op het podium staat vrijwel permanent een Ierse folk-band. Na het indrinken kun je nog een verdieping lager gaan, waar de discotheek is gevestigd (open op vrijdag- en zaterdagavond). Wordt dit jouw leukste kerkdienst ooit?

3. Trinity College

Trinity College Library

Wat je niet mag missen is Trinity College. De oudste en de mooiste universiteit van Ierland kan o.a. Bram Stoker en Oscar Wilde tot haar alumni rekenen.

Rondlopen over de imposante campus is gratis, maar het is het waard om een ticket te kopen voor toegang tot wat misschien wel de mooiste bibliotheek ter wereld is.

De zogeheten Long Room is van de vloer tot het plafond volgepropt met maar liefst 200.000 boeken en was het decor van de derde film uit de Harry Potter-serie.

Met jouw toegangskaartje mag je ook het Book of Kells bewonderen, een religieus monnikenwerk dat rond het jaar 800 is geschreven.

Koop je kaartje online, omdat je hiermee de soms urenlange rijen skipt.

4. Little Museum

The Little Museum Dublin

De recensenten op Tripadvisor zijn het erover eens: The Little Museum is het beste museum van Ierland.

Het interieur van dit oude huis aan Saint Stephen’s Green is behangen met posters en schilderijen en staat vol met items die de geschiedenis van Ierland kleur geven. Maar de wérkelijk toegevoegde waarde komt van gids Andrew, die je grappend en grollend het huis rondleidt. Eén van de hoogtepunten is de kamer vol U2-snuisterijen. Hierin brengen de grootste fans een ode aan deze Ierse rockband.

Koop je tickets van tevoren online omdat deze tour zeer populair is.

5. Guinness Storehouse

Guiness Storehouse

Het zwarte goud, zoals de Ieren hun vloeibare trots ook wel eens noemen, wordt in Dublin gemaakt.

In de Guinness Storehouse krijg je een begeleide tour over de verschillende verdiepingen van deze brouwerij. Zo leer je wat er precies bij komt kijken om de perfecte pint stout te brouwen.

De rondleiding eindigt op de zevende verdieping van dit pint-vormige gebouw. Daar mag je eindelijk zélf een Guinness meester maken, genietend van een prachtig uitzicht over de stad.

6. Old Jameson Distillery

Jameson Distillery Bowstreet

Je zou het niet zeggen, maar Dublin is méér dan Guinness. Eén van de belangrijkste Ierse exportproducten is whiskey en het bekendste merk daarvan is Jameson.

De Old Jameson Distillery heet bezoekers welkom op de plek waar tot in de jaren ‘70 de whiskey werd gestookt (tegenwoordig zit de distilleerder in de stad Cork).

Tijdens een tour door de stokerij leer je meer over de geschiedenis van whiskey en het creatieve proces dat tot het perfecte glas leidt. Je mag verschillende soorten whiskey proeven en krijgt aan het einde een heus certificaat.

7. Howth

Howth

Even aan de drukte van de stad ontsnappen? Het schiereiland Howth bevindt zich op maar een half uur met de bus.

Je kunt er heerlijk wandelen over de kliffen, slenteren door de straatjes van het vissersdorpje, de zeehonden bewonderen die op de rotsen liggen uit te puffen, of gewoon genieten van een lekker pintje in één van de gezellige pubs.

Dit is het stereotype Ierland dat je in het centrum van Dublin niet meemaakt, maar dat gelukkig goed bereikbaar is. Tip: vis en zeevruchten eten in restaurant King Sitric.

8. Wicklow Mountains

Wicklow Mountains

Heb je langer dan een weekend, maak dan zeker eens een uitstapje naar de Wicklow Mountains. Deze liggen op 1,5 uur rijden van Dublin en kun je tijdens een georganiseerde excursie aandoen of zelf met een huurauto bezoeken.

In dit natuurgebied vind je prachtige meren, beboste hellingen en middeleeuwse stadjes. Ook is jouw ontsnapping aan het soms best drukke Dublin goed te combineren met een bezoek aan Kilkenny.

9. Phoenix Park

Phoenix Park Dublin

Dublin is niet bepaald de goedkoopste stad voor een citytrip. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je gratis kunt doen.

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Phoenix Park. Met een oppervlakte van 700 hectare is dit het grootste stadspark van Europa.

Wil je het in z’n geheel zien, dan heb je dik vier uur nodig; tenzij je besluit hier voor je volgende marathon te trainen. Wat ook kan is een fiets huren bij één van de parkingangen aan Conyngham Road.

Hoe dan ook, je bezoek aan Phoenix Park is niet compleet zonder één van de vele loslopende herten te hebben gezien. Even bijkomen van al die lichaamsbeweging? Strijk dan neer in het knusse theehuisje naast de dierentuin.

10. Áras an Uachtaráin

Áras an Uachtaráin

Nog zo’n gratis attractie is het huis van de president, dat middenin Phoenix Park ligt. Inderdaad: bezoekers kunnen een gratis tour krijgen door Áras an Uachtaráin, zoals dit paleis heet.

Van maandag t/m zaterdag tussen 10:30 uur en 15:30 uur neemt een gids elk uur een groepje nieuwsgierigen mee.

Ook al is de rondleiding gratis, je hebt wel tickets nodig. Die haal je bij het Phoenix Park Visitor Centre, waar je eerst een video van tien minuten over het presidentieel paleis krijgt te zien.

11. Georgian Quarter

Georgian Quarter deuren in Dublin

Achter het (overigens erg gezellige) park Saint Stephen’s Green ligt een pittoreske wijk: Georgian Quarter.

De 18-eeuwe, Georgiaanse bouwstijl is op zich al mooi, maar wat werkelijk de aandacht trekt zijn de deuren van de huizen: elke bewoner lijkt voor een andere kleur voordeur te hebben gekozen.

Eén van de verklaringen hiervoor is dat vrouwen het beu waren dat hun mannen na een avondje in de pub hun huis niet meer konden vinden. Met een voordeur in een unieke kleur wilden ze voorkomen dat hun mannen bij andere vrouwen in bed belandden.