Wat te doen in Zadar – Kroatië?

Zadar in Kroatië is een van de meest bruisende en fascinerende steden aan de Adriatische Zee.

Doordrenkt van geschiedenis en met een dynamisch cultureel leven, is het onmogelijk je in Zadar te vervelen.

Ook de omgeving van de stad is de moeite waard, Zadar is een perfecte uitvalsbasis voor een reeks boeiende dagtochten.

Vluchten naar Zadar

Toon vluchten in de maand:

De 3 goedkoopste vluchten die we hebben gevonden:

  • Zadar 262,00 10 aug. 2024 14 dagen Boek nu
  • Zadar 312,50 06 aug. 2024 9 dagen Boek nu
  • Zadar 340,87 27 jul. 2024 12 dagen Boek nu
  • Zadar 348,09 24 jul. 2024 17 dagen Boek nu
  • Zadar 352,50 30 jun. 2024 10 dagen Boek nu
  • Zadar 388,86 11 jul. 2024 4 dagen Boek nu
  • Zadar 448,86 19 aug. 2024 8 dagen Boek nu

Het weer in Zadar

Weerdata via OpenWeather CC BY-SA 4.0

Top 10 dingen om te doen op vakantie in Zadar

Hier zijn de 10 leukste dingen om te doen in Zadar.

Bezoek de St. Donatuskerk

Deze vroeg-Byzantijnse kerk werd gebouwd in het jaar 800 en is nog in een bijna perfecte staat. In de loop van de tijd is St. Donatus’ hoge, ronde omtrek een symbool en een bron van trots voor Zadar geworden. Het is dan ook een van de gebouwen die je het meest op ansichtkaarten ziet. Je hoeft geen amateur-historicus te zijn om de primitieve schoonheid van dit pre-romaanse gebouw te waarderen. Tegenwoordig is de kerk een podium voor muziekuitvoeringen uit de renaissance, waarbij de 27 meter hoge muren het geluid perfect aanvullen.

Luister naar het Zee-orgel

Op de zuidwestelijke kade van Zadar vind je het Zee-orgel. Dit is een stedelijke bouwwerk en muziekinstrument ineen. Het Zee-orgel bestaat uit brede treden die vanaf de kade naar het water lopen. In de treden bevinden zich openingen. Buizen binnen de stenen treden zetten de beweging van de golven en de zeewind om in akkoorden. Het vormt de perfecte begeleiding van de zonsondergang.

Na zonsondergang komt de nabijgelegen Sun Salutation tot leven. 10.000 zonnepanelen laten het licht dat ze overdag hebben geabsorbeerd los om na zonsondergang een spectaculaire lichtshow te geven. Deze 22 m lange cirkelvormige installatie is een van de meest geliefde attracties van Zadar

Bekijk het Forum Romanum

In Zadar ligt het grootste Forum Romanum ten oosten van de Adriatische Zee. Het werd opgericht door keizer Augustus rond de eerste eeuwwisseling, volgens twee inscripties die bij de herontdekking van het forum in 1930 op de opgravingsplek gevonden werden. In de Tweede Wereldoorlog werd het forum getroffen door bommem, maar tegen de jaren ’60 werd begonnen met herstel. Wat overblijft zijn fragmenten van een zuilengalerij en een schandpaal, waar misdadigers een openbare straf kregen. De tempel en basiliek die hier ooit stonden zijn verdwenen, maar je kunt nog steeds de verhoogde grond van de fundamenten ervan volgen.

Laat je varen over de baai van Jazine

De bootsmannen (barkajoli) die passagiers over de baai roeien, doen dat al 800 jaar. Je kunt natuurlijk een wandeling van 20 minuten maken naar de voetbrug die het schiereiland van Zadar met het vasteland verbindt, maar het is veel aangenamer en romantischer om dit per boot te doen.

Wandel langs Stadsmuren en stadspoorten

Zadar stadsmuur en poort
Foto: Martin Kraft | Licentie

Zadar heeft de eer nooit aan de Ottomanen ten prooi te zijn gevallen en dat is te danken aan het formidabele verdedigingssysteem dat de Venetianen in de jaren 1500 aanlegden. Een groot deel van de stad wordt nog steeds verdedigd door een doorlopende muur van witte kalksteen, onderbroken door twee oorspronkelijke poorten: De Landpoort en de Zeepoort. De Landpoort is vandaag de dag nog even opvallend als hij een half millennium geleden geweest moet zijn. Hij lijkt op een Romeinse triomfboog, en het Venetiaanse symbool, de Leeuw van Sint Marcus, schrijdt nog steeds fier boven de ingang. De Zeepoort ligt vlak bij de veerhaven en is iets bescheidener. Ze werd in 1573 gebouwd om de zege van de Heilige Liga op het Ottomaanse Rijk in Lepanto te vieren, twee jaar eerder.

Vergaap je aan het goud in het Museum voor Kerkelijke Kunst

Het Museum voor Kerkelijke Kunst van Zadar toont een eersteklas collectie kunst en kunstvoorwerpen. De zilver- en goudsmeden van Zadar stonden bij de Venetianen hoog aangeschreven om hun fijne vakmanschap. Er zijn ook enkele voortreffelijke schilderijen van Paolo Veneziano, Vittore Carpaccio en anderen te zien.

Museum voor Oud Glas

Kroatië heeft veel Romeins erfgoed en veel van de glazen voorwerpen die bij opgravingen teruggevonden werden, zijn terechtgekomen in dit eigentijdse museum in de statige beslotenheid van het Cosmacendi Paleis, dat dateert uit de jaren 1800. In de moderne uitstallingen zie je drinkvaten, bekers voor de mis, kruiken en ingewikkelde kleine flesjes die gebruikt werden om van alles in te doen, van huidcrèmes tot medicijnen. Je kunt je hier bijspijkeren over de geschiedenis van de glasblazerij in Kroatië. Ook zijn er de hele dag door glasblaasdemonstraties, waarbij je kan zie hoe deze ambacht in zijn werk gaat.

Dompel je onder in het Full Moon Festival

De nachten van de volle maan in de hoogzomer brengen iedereen in Zadar en de omliggende streek naar buiten om feest te vieren. Lichten op Riva worden gedoofd en vervangen door fakkels en kaarsen. In het flikkerende gele licht veranderen boten aan de haven in drijvende vismarkten, terwijl andere verkopers hun regionale waren uitstallen in een overvloed aan kraampjes. Niet te missen.

Maak een wandeling in het Paklenica National Park

Dit park beschermt een verscheidenheid aan karstformaties die aan de kust grenzen, waaronder grotten, kliffen en hoge pieken. Klimmers en wandelaars zijn dol op Paklenica, dat de populairste wanden van het land heeft en 200 kilometer aan wandelpaden. De meeste bezoekers komen voor de twee spectaculaire kloven, Velika en Mala, die steile kliffen hebben die op sommige plaatsen tot meer dan 700 meter hoog oprijzen. Gedeelten van Velika en niet meer dan 50 meter breed hebben een leuk avontuur om de bron van de kloof te vinden. Dit is een prachtige kleine poel, gewiegd door grillige rotsen, met een waterval die een klein stroompje voedt dat in de nattere maanden van lente tot herfst naar de Adriatische Zee sijpelt.

Fiets rond op het eiland Ugljan

Fietsen op Ugljan
Foto: Martin Gasiorek

Het eiland Ugljan ligt op slechts 25 minuten varen van het centrum van Zadar, maar is qua sfeer een andere wereld. Rustig, kalm en lommerrijk, maakt Ugljan een perfecte ontsnapping uit het drukke Zadar. Fietsen zijn te huur bij de veerhaven in Preko en het schilderachtige kustfietspad loopt naar Kukljica.

Kaart van Zadar