Winterzon in Europa: de 9 warmste bestemmingen (betaalbaar)

Dat je er in december of januari even tussenuit wilt, is begrijpelijk. Want waarom zou je wegkwijnen in je huiskamer, terwijl elders in Europa de winterzon schijnt?

Inderdaad: je hoeft echt niet naar een tropische bestemming om vitamine D bij te tanken. Hieronder ontdek je waar in Europa het kwik gewoon nog boven de 20 graden uitstijgt.

Na het lezen van dit artikel weet je waar je in de winter goedkoop kunt genieten van een lekker zonnetje!

Waarom jij je zoektocht tot Europa zou willen beperken? Omdat je ten eerste binnen enkele uren op je bestemming bent. Zo kun je ‘s ochtends het ijs van je auto krabben en ‘s middags in badkleding aan een cocktail zitten – zonder jetlag.

Een andere reden om binnen Europa te blijven is de investering die met zo’n zonvakantie gemoeid gaat. Vooral als je met het hele gezin zo’n wintervakantie viert, kan een relatief korte vlucht een enorme geldbesparing opleveren, wanneer je het vergelijkt met een intercontinentale reis.

Dus, waar is het warm in Europa in de winter?

Lanzarote – Canarische Eilanden

Winterzon op Lanzarote
Prima strandweer op Lanzarote.

Op zo’n vier uur vliegen vanuit Nederland ligt Lanzarote, het eerste Canarische Eiland dat we tegenkomen als we naar het zuidwesten koersen. Dit Spaanse territorium ligt ter hoogte van Zuid-Marokko, waardoor prettige temperaturen vrijwel gegarandeerd zijn.

In december wordt het maximaal 21°C op Lanzarote, terwijl in januari de maximum dagtemperatuur 20°C is.

Gemiddelde temperatuur Lanzarote in de winter

Het eiland zelf is stijlvol en verrassend. Uit een relatief vlak landschap stijgen imposante vulkanen op, geflankeerd door charmante, witte dorpjes.

Proef wijn van druiven die in lavazand groeien, stap op de racefiets om met wielrenprofs mee te trainen, doe je tegoed aan tongstrelende gerechten in gerenommeerde restaurants, of geniet op één van de zandstranden van die welverdiende winterzon.

Bekijk ticketprijzen naar Lanzarote ➜

Tenerife – Canarische Eilanden

Tenerife
Tenerife wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd vanwege het hele jaar door aangename klimaat.

Met vele stranden om uit te kiezen, variërend van zwarte kiezelstranden tot fijn wit poederzand, is Tenerife een paradijs voor zonaanbidders. Geen wonder dat zoveel Noord-Europeanen ervoor kiezen om hun donkere winters voor de zonnige van Tenerife om te ruilen.

Verwacht zowel in december als januari lenteachtige temperaturen. Tenerife heeft dan ook de bijnaam “het eiland van de eeuwige lente”.

Gemiddelde temperatuur Tenerife in de winter

Het grootste van de Canarische Eilanden is veelzijdig. Tijdens een dagtochtje naar de hoogste berg van Spanje –El Teide– rijd je boven de wolken uit. De top reikt tot 3.718 meter boven de Atlantische Oceaan, waardoor het er koud genoeg is voor een laagje sneeuw, dat tot pakweg mei blijft liggen.

Aan de kust is het business as usual, in levendige badplaatsen waar de gezelligheid tot ver na zonsondergang voortduurt.

Bekijk ticketprijzen naar Tenerife ➜

Gran Canaria – Canarische Eilanden

Gran Canaria
Gran Canaria heeft prachtige zandstranden.

Een continent in miniatuur, zo wordt Gran Canaria ook weleens genoemd.

Je vindt hier duinen en zandstranden, een stukje regenwoud, de razend populaire stad Las Palmas, dennenbossen, uitdagende wandelroutes, en een bruisend nachtleven. Volop ingrediënten voor een gevarieerde zonvakantie, dus.

Het is daarbij prettig dat uit eten gaan en een drankje drinken nog zeer betaalbaar is.

Gemiddelde temperatuur Gran Canaria in de winter

In het zuiden van Gran Canaria kun je in december dagtemperaturen van 21°C verwachten, terwijl het kwik in januari tot de 20°C stijgt. In een plekje uit de wind houd je het niet lang uit; gelukkig biedt de koele Atlantische Oceaan de nodige verfrissing.

Bekijk ticketprijzen naar Gran Canaria ➜

Madeira – Portugal

Madeira
Madeira is prachtig groen en leent zich voor wandelen of fietsen.

Het bloemeneiland, zoals Madeira ook wel wordt genoemd, maakt onderdeel van Portugal uit, maar ligt dichter bij de Canarische Eilanden. Dat betekent dat de winters er mild zijn en dit eiland tot de warmste plekken van Europa in de winter behoort.

Gemiddelde temperatuur Madeira in de winter

In december wordt het er zo’n 18°C overdag en in januari rond de 16°C.

Prima weer om dit dichtbeboste eiland rond te toeren, of te winkelen in de sfeervolle hoofdstad Funchal. Let wel: de helft van de dagen valt er regen. Gelukkig blijft dit beperkt tot hevige buien die maar kort duren, zodat je snel weer naar buiten kunt.

Madeira ligt op drieënhalf uur vliegen van Nederland, in dezelfde tijdzone als Engeland en Portugal. Het prijsniveau is aangenaam laag en te vergelijken met dat van de Canarische Eilanden.

Bekijk ticketprijzen naar Madeira ➜

Sicilië – Italië

Sicilie
Palmbomen op de voorgrond, een besneeuwde Etna op de achtergrond.

De ‘bal’ waar de Italiaanse laars tegenaan schopt, behoort tot de warmste plekken in Europa in de winter. Vooral in het zuiden en westen van Sicilië, de zones die dichter bij Afrika liggen, blijft het prettig warm. In Licata, bijvoorbeeld, kun je maximumtemperaturen verwachten van 18°C in december en 17°C in januari.

Gemiddelde temperatuur Sicilië in de winter

En er zijn genoeg redenen om ‘s winters naar Sicilië te togen. Zo is er de majestueuze vulkaan Etna, een vertrouwd achtergrond op foto’s van dit eiland. Maar ook de vele kunstschatten uit de Romeinse tijd en de uitnodigende stranden zijn de moeite van het vermelden waard. En vergeet niet Corleone te bezoeken, bekend van het boek en de film The Godfather.

Cyprus

Overwinteren op Cyprus
Overwinteren op Cyprus is aangenaam.

Laten we onze blik nu verschuiven naar de Middellandse Zee. Het eiland Cyprus ligt verrassend zuidelijk, in de bocht van Turkije-Syrië-Libanon, maar blijft van de regionale onrust verstoken. Dit belastingparadijs trekt heel wat pensionado’s en expats, maar kent ook een belangrijke toeristenindustrie. En dat is geen wonder met zoveel culturele bezienswaardigheden en natuurlijke schatten.

Gemiddelde temperatuur Cyprus in de winter

De dagtemperaturen zijn vooral in november en maart verleidelijk om in een strandbar te chillen. Maar het weer in december, januari en februari is prima voor de wat actievere vakantie. Er valt veel te ontdekken langs de wandelpaden: kloosters, uitkijkpunten, archeologische opgravingen en natuurlijk de onvermijdelijke kuddes geiten.

Als je van al dat vakantie vieren honger krijgt, zit je op Cyprus goed. In de lokale keuken mag Halloumi-kaas, evenmin als souvlaki, niet ontbreken. Voeg daar allerlei Europese invloeden aan toe, en je zonvakantie loopt het welkome risico in culinaire pelgrimstocht te ontaarden.

Malta

Winterzon op Malta
Zon, zee en stad op Malta.

Eén van de zuidelijkst gelegen eilanden in de Middellandse Zee is Malta. Ten hoogte van Tunesië en Kreta, is de winter in deze dwergstaat kort en mild. Vluchten vanuit Nederland naar de hoofdstad Valletta duren ongeveer drie uur en er is geen tijdsverschil.

Gemiddelde temperatuur Malta in de winter

Alhoewel Malta met maxima van 18°C in december en 16°C in januari geen regelrechte strandbestemming is, nodigen deze temperaturen wel uit tot activiteiten die bij hogere temperaturen uitputtend zouden zijn: wandelen, mountainbiken, of culturele monumenten zoals Teatru Manoel, gebouwd in 1732, bezoeken. Een relatief nieuwe attractie vormen de verschillende locaties waar scènes uit Game of Thrones zijn opgenomen.

Algarve – Portugal

Zonsondergang op het strand in de Algarve
De Algarve heeft een prachtige kust.

Als je een goedkope zonvakantie in Europa zoekt, kun je niet om Portugal heen. Niet alleen is het algehele prijsniveau laag, maar in de winter vind je ook knallers van aanbieders als het om hotels en appartementen gaat. Daar is natuurlijk een reden voor: dit is nu niet direct de allerwarmste plek in Europa. Daarvoor kun je beter naar de Canarische Eilanden. Maar als 16°C overdag warm genoeg voor je is, en je het niet erg vindt dat er 14 dagen in de maand regen valt, zou je de zuidkust van Portugal –de Algarve– zeker op je verlanglijstje moeten zetten.

Gemiddelde temperatuur Algarve in de winter

Waar het er in de zomermaanden bijzonder druk kan worden, is het in de winter makkelijk om je onder te dompelen in het lokale leven. Er zijn maar weinig vakantiegangers; hooguit enkele overwinteraars. Ook ben je relatief dicht bij Nederland, want een vlucht naar Albufeira duurt maar tweeënhalve uur.

Málaga – Spanje

Malaga
Een uitzicht over het centrum van Málaga.

Bij een goedkope winterzon bestemming denk je misschien niet zo gauw aan Spanje, maar in het zuiden van dit vriendelijke vakantieland zijn de prijzen achtergebleven bij die in de rest van Europa. Zo kost een kopje koffie op een terras € 1,00 en ben je voor een biertje nooit meer dan € 1,50 kwijt. Met z’n tweeën uit eten lukt makkelijk voor € 30,00. En doordat de accommodatie grotendeels leeg staat in de wintermaanden, is het ook makkelijk om er voordelig te overnachten.

Gemiddelde temperatuur Malaga in de winter

In de stad Málaga is veel te zien en te doen: zo zijn er talloze musea, pleintjes, kathedralen en parken die de perfecte achtergronden vormen voor jaloersmakende selfies. Je vindt er kilometers lange zandstranden aan de kust, met allerlei hippe strandtenten en knusse dorpjes. Huur je een auto (of rijd je zelf naar Zuid-Spanje), bezoek dan ook eens de Alhambra in Granada en de culturele hoofdstad van Spanje, Sevilla.

En het weer? Gemiddeld valt hier op 8 dagen per wintermaand regen, met dagtemperaturen tot 19°C in december en 17°C en januari. Dit is de warmste plek op het Spaanse vasteland, waar ook ‘s winters voldoende vluchten naar te vinden zijn.

Eervolle vermeldingen

En dan is er nog een aantal bestemmingen die wellicht iets frisser, maar nog steeds met vele zonuren gezegend zijn. Of die de grens tarten van wat Europa nu werkelijk is.

Eilat

Neem bijvoorbeeld Israël, dat al sinds tijden tot Europa wordt gerekend bij het Eurovision Songfestival, dat van de FIFA mee mag doen in Europese poules, en dat vlakbij Cyprus ligt. Het stukje Israël dat aan de Rode Zee grenst, bij Eilat, behoort volgens sommige maatstaven dan ook tot de warmste winterzon bestemmingen in Europa. In december wordt het er overdag tot 20°C en in januari 19°C. Pluspunt: er valt nauwelijks regen.

Ibiza

Ibiza staat al decennialang bekend als speeltuin voor de jetset, met luxe strandclubs en exclusieve boetiekhotels. De voortdurende populariteit heeft de prijzen op het eiland flink opgedreven, wat het een dure bestemming in de zomermaanden maakt. Maar in de winter, wanneer de bevolking weer normale proporties aanneemt en de prijzen tot bijna Malagaanse niveaus. Dat maakt Ibiza een interessante optie voor wie een goedkope wintervakantie in Europa zoekt, zonder per se aan het strand te hoeven liggen. In december wordt het hier namelijk niet warmer dan 16°C, en in januari klimt de dagtemperatuur niet boven de 15°C. De gemiddeld 7 zonuren per dag maken dit ruimschoots goed.

Mallorca

Palma de Mallorca
Gezellig winkelen in Palma de Mallorca of trek de bergen in voor een stevige wandeling.

Groter dan Ibiza is Mallorca, met groene bergen die uitnodigen tot lange wandeltochten. Maar let op, daar is het stukken kouder dan aan de kust, waar de temperaturen vergelijkbaar zijn met die op Ibiza.


Bronnen:
-https://www.klimaatinfo.nl/
-https://www.wolframalpha.com
-https://www.holiday-weather.com

Lees ook