7 Zagreb bezienswaardigheden die je niet mag missen

Zagreb, het politieke en culturele hart van Kroatië, is de hoofdstad van het land en een bloeiende en energieke stad. De stad is al lang populair als toeristische bestemming en herbergt enkele van de beste (en eigenaardigste) musea van Kroatië, samen met een geweldige winkel-, eet- en cafécultuur.

Zagreb is ook een stad gemaakt om in rond te dwalen, met de meeste van de belangrijkste dingen om te doen in het centrum van de stad. Het stadscentrum bestaat uit twee hoofddelen: Gornji Grad (Bovenstad) en Donji Grad (Benedenstad). Gornji Grad ligt op een hoog plateau en is de plaats waar je Zagreb’s kathedraal en parlementsgebouw ontdekt. Donji Grad is een modernere wijk, en staat bekend om zijn musea van wereldklasse. Het is ook de thuisbasis van het Kroatisch Nationaal Theater.

Een goede plek om je Zagreb avontuur te beginnen is op Trg Bana Jelacica, het belangrijkste plein van de stad waar de Boven- en Benedenstad samenkomen. Hier vind je ook de kleurrijke Tkalciceva Straat, die vol staat met terrasjes en restaurants, en boetiekjes. En als je van musea houdt, zul je dol zijn op Zagreb, dat een aantal werkelijk unieke musea herbergt.

Vind de beste plekken om te bezoeken in de stad met onze lijst van de leukste attracties en dingen om te doen in Zagreb, Kroatië.

Vliegen naar Zagreb

Toon vluchten in de maand:

De 3 goedkoopste vluchten die we hebben gevonden:

 • Zagreb 182,00 11 feb. 2024 4 dagen Boek nu
 • Zagreb 190,62 26 apr. 2025 15 dagen Boek nu
 • Zagreb 192,00 29 sep. 2024 4 dagen Boek nu
 • Zagreb 200,62 21 dec. 2024 8 dagen Boek nu
 • Zagreb 222,00 02 sep. 2024 8 dagen Boek nu
 • Zagreb 252,50 30 jun. 2024 4 dagen Boek nu
 • Zagreb 277,60 11 feb. 2024 7 dagen Boek nu
 • Zagreb 315,26 26 jul. 2024 18 dagen Boek nu
 • Zagreb 351,62 09 sep. 2024 15 dagen Boek nu
 • Zagreb 353,80 09 jun. 2024 4 dagen Boek nu
 • Zagreb 374,12 21 okt. 2024 13 dagen Boek nu
 • Zagreb 412,24 29 mei 2024 2 dagen Boek nu

Weer Zagreb

Het weer in Zagreb voor de komende 7 dagen:

Weerdata via OpenWeather CC BY-SA 4.0

7 Dingen om te doen in Zagreb

Tijdens een bezoek aan Zagreb mogen deze 10 dingen niet ontbreken op je to do lijst:

Bezoek de Kathedraal van Zagreb

De kathedraal van Zagreb is een bezienswaardigheid in Zagreb. Het is in feite het meest monumentale sacrale gebouw in neogotische stijl ten zuidoosten van de Alpen.

De kathedraal is het hoogste gebouw in Kroatië en haar orgel wordt beschouwd als een van de mooiste orgels ter wereld.

Vroeger stond de kathedraal bekend als de St. Stephen’s kathedraal. Tegenwoordig is de kathedraal gewijd aan Maria-tenhemelopneming en aan de koningen Sint Stefanus en Sint Ladislaus.

Dompel jezelf onder in het leven van de Tkalčićeva Straat

De Tkalčićeva Straat is het belangrijkste knooppunt van Zagreb voor cafés, restaurants en ongedwongen nachtleven. Ook bekend als Tkalča (Tkalcha), vind je er tientallen plaatsen waar je zeker iets van je gading zult vinden.

Tkalčićeva is gevuld met leven. Talrijke boetiekjes, traditionele winkels, restaurants, cafés en openlucht evenementen zullen je dag vullen.

Ooit was het een beek die twee oudste nederzettingen van Zagreb, Gradec en Kaptol, van elkaar scheidde. Wegens vervuiling door alle winkels werd de beek omgeleid.

Geniet van het weer in het Zrinjevac Park

Zrinjevac Park is een deel van Zagreb’s Lenuci Hoefijzer. Net ten zuiden van het centrale Ban Jelačić plein. Het ligt op een korte wandeling afstand.

In het park kun je de rijke geschiedenis van Zagreb herbeleven. Het middelpunt van het park is het 19de-eeuwse Muziekpaviljoen dat dienst doet als openlucht concertpodium, omringd door belangrijke instellingen van Zagreb.

Het bestaat uit een 19de-eeuws muziekpaviljoen, verschillende fonteinen, een 130 jaar oud weerstation en monumenten voor beroemde Kroaten: Julije Klović, Andrija Medulić, Fran Krsto Frankopan, Nikola Jurišić, Ivan Kukuljević Sakcinski en Ivan Mažuranić.

In het park staat ook de eerste fontein van Zagreb. Ontworpen door Herman Bollé en ingebouwd in 1878 is de fontein in de volksmond bekend als “De Paddestoel”.

Maak een wandeling door Zagrebs Bovenstad (Gornji Grad)

De prachtige geplaveide straten en rood betegelde daken van de gebouwen in het middeleeuwse Gornji Grad, de bovenstad van Zagreb, vormen een prachtige plek om een sightseeing tocht door de Kroatische hoofdstad te beginnen. Gornji Grad, ooit twee afzonderlijke steden die bekend stonden als Kaptol en Gradec, herbergt veel van de meest bezochte toeristische attracties van de stad, waaronder de kathedraal, het parlementsgebouw, en talrijke musea en kerken.

Ook de hierboven al genoemde Tkalciceva Straat bevindt zich in dit deel van de stad.

Bezoek het Museum van Verbroken Relaties

Naast de vele mooie kunst- en geschiedenisinstellingen heeft Zagreb een aantal werkelijk unieke en eigenzinnige musea die zeker een bezoek waard zijn. Bovenaan de lijst staat het aangrijpende maar grappige Museum van Verbroken Relaties (Muzej prekinutih veza).

Hier vind je fascinerende verzamelingen geschonken persoonlijke voorwerpen en artefacten van oude minnaars en partners uit de hele wereld. Ze worden tentoongesteld in geheel witte zalen, en elke schenking gaat vergezeld van details over de mislukte relatie in kwestie.

Na een rondleiding door het museum is er een aangrenzende winkel met werkelijk unieke geschenken, en een café met zitplaatsen op het trottoir. In de zomer kun je er zelfs op donderdagavond terecht voor jazzconcerten.

Crkva Svetog Marka/St Mark’s Kerk

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Zagreb, zo niet in heel Kroatië, is de St Mark’s Kerk. Met zijn mooie pannendak waarop het wapen van Kroatië, Dalmatië en Slavonië staat afgebeeld, is dit een van de hoogtepunten bij sightseeing in Zagreb. De kerk werd in de 13de eeuw gebouwd; binnen zijn er werken van Ivan Mestrovic te zien.

Zagreb Eye

Zagreb Eye heeft een glorieus uitzicht over de hele stad! Dit observatiedek op de 16e verdieping, dat in een wolkenkrabber in de hoek van het centrale plein ligt, biedt je een prachtig uitzicht over Zagrebs terracotta gekleurde daken en over de bezienswaardigheden in de buurt, zoals Trg ban Jelacic, de kathedraal, de Dolac markt en nog veel meer. Het Zagreb Eye is 365 dagen per jaar open, zodat je het ook kunt bekijken op dagen dat andere dingen misschien gesloten zijn (bv. feestdagen)! Ook laat in de avond open (tot 22.45 uur), kun je bij zonsondergang of als het donker is een bezoek brengen om de twinkelende lichtjes van de stad te zien. Er is ook een bar op dezelfde verdieping, zodat je verfrissing kunt zoeken terwijl je van het uitzicht geniet.

Kaart